Неуставан Правилник о тестирању запослених у Градској управи Бањалука

Срна
Неуставан Правилник о тестирању запослених у Градској управи Бањалука

БАЊАЛУКА - Уставни суд Републике Српске утврдио је на данашњој сједници у Бањалуци да Правилник о тестирању запослених у Градској управи Бањалука није у сагласности са Уставом и Законом о локалној самоуправи.

Неуставност овог акта огледа се у томе што је градоначелник Бањалуке његовим доношењем изашао из оквира својих законских овлашћења, чиме је повриједио релевантну одредбу Закона о локалној самоуправи и уставно начело законитости аката, што овај нормативни акт у цјелини чини неуставним са формално правног аспекта, саопштено је из Уставног суда Српске.

Уставни суд је донио и одлуку којом је утврђено да Одлука о кредитном задужењу општине Гацко није у сагласности са Уставом Српске и Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Српске.

"Оспореном одлуком, наиме, није прописана врста кредитног задужења, камата и други елементи одлуке који су прописани Законом, а не постоје ни докази о сагласности Министарства финансија за кредитно задужење, те испуњеност појединих процедуралних услова за њено доношење. Уставни суд је стога оцијенио да оспорена одлука није сагласна са законом и да, посљедично томе, није у сагласности ни са уставним начелом законитости аката", наводе из Уставног суда.

Ова судска инстанца је донијела и одлуку којом је утврђено да један од чланова Одлуке о комуналним таксама града Бањалука није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о комуналним таксама.

Оспореним нормама касираног члана прописана су правила ослобађања од плаћања комуналних такси, а према оцјени Уставног суда, неуставност и незаконитост укинутих одредаба произилази из тога што је релевантним законом одређена обавеза јединица локалне самоуправе да у року од 90 дана од дана ступања на снагу истог закона ускладе своје одлуке о комуналним таксама са законском одредбом.

"А што Скупштина града Бањалука није учинила и тако усагласила оспорене одредбе са наведеном одредбом закона. Тиме је, уједно, доносилац предметног нормативног акта повриједио и уставно начело законитости", саопштено је из Уставног суда.

Овај суд је донио и одлуку којом је утврђено да дио једног од чланова Колективног уговора за запослене у Градској управи Града Бијељина није у сагласности са Уставом и Законом о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе.

Неуставност и незаконитост укинутог дијела ове одредбе огледа се у томе што поменутим законом радно мјесто "интерни ревизор" у јединици локалне самоуправе улази у групу извршилачких радних мјеста, док је оспореним прописивањем исто радно мјесто сврстано у седму платну групу - послови на руководећим радним мјестима.

"Сходно томе, Уставни суд је и у овом случају констатовао да је, због утврђене несагласности подзаконског акта са одредбом закона, дошло до повреде уставног начела законитости", наводе из Уставног суда.

Уставни суд је донио одлуке којима су одбачени приједлози, односно нису прихваћене иницијативе за оцјењивање уставности појединих одредаба Закона о високом образовању, Закона о играма на срећу и Закона о заштити становништва од заразних болести, те уставности и законитости појединих подзаконских општенормативних аката.

"Уставни суд је донио рјешење којим је обуставио поступак оцјене уставности и законитости оспорене одредбе подзаконског акта, јер су престали постојати процесни разлози за његово даље вођење", напоменули су из овог суда.

Уставни суд у складу са Уставом и законом утврђеним надлежностима одлучује о уставносудским предметима који се тичу сагласности закона, других прописа и општих аката са Уставом, односно сагласности прописа и општих аката са законима Републике Српске, као и о другим стварима из области пословања тог суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана