Ко ће и како радити током празника: За дежурне службе нема предаха

Катарина Шапоња
Ко ће и како радити током празника: За дежурне службе нема предаха

БАЊАЛУКА - Док већина суграђана буде празновала, радници Службе хитне помоћи, пекари и трговци у драгсторима радиће без ограничења, док ће у Дому здравља бити организована дежурства.

Као и остале службе за хитне интервенције, ватрогасци ће прискочити у помоћ уколико буде потребе. Таксисти неће повећавати почетну цијену превоза, а њихово радно вријеме такође остаје непромијењено.

Из Градске управе саопштили су да су у складу са Законом о празницима Републике Српске нерадни дани поводом републичког празника - Међународног празника рада 1. и 2. мај, те 9. мај.

- За вјернике православне вјероисповијести нерадни дани биће 3. мај (православни Велики петак), 5. мај (дан Васкрса) и 6. мај (Васкршњи понедјељак) - навели су из ове локалне управе.

Додали су да у дане празника Републике не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

На Међународни празник рада, у сриједу 1. маја, мимо Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима, који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града, у времену од седам до 13 часова, имају могућност да раде  продајни објекти самосталних предузетника који се баве трговином на мало месом.

У складу са Одлуком о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима, који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града  1. и 9. маја раде нон стоп правна лица и предузетници који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача, и продаја истих; трговински објекти типа „драгстор“ и трговински објекти у аутобуским и жељезничким станицама и на бензинским пумпним станицама.

Од осам до 21.00  могу да раде трговине на мало погребном опремом.

Наведени субјекти могу да раде и 2. маја, а уз њих другог дана републичког празника на подручју града Бањалуке у периоду од осам до 16 часова могу да раде и правна лица и предузетници који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност, те трговачки центри у времену од осам до 22 часа.

Послодавци су радницима, који буду радили у дане предстојећих празника, дужни да омогуће остваривање права у складу са законским прописима о раду.

За вријеме првомајских празника, радиће дежурна апотека „Први мај“.

Из Дом здравља кажу да ће служба породичне медицине - дежурни тимови у Поликлиници и у Платоновој улици, радити у двије смјене, од седам до 20 часова.

- Служба за стоматолошку здравствену заштиту - дежурни стоматолог радиће у стоматолошкој амбуланти у Служби хитне медицинске помоћи 24 часа - кажу из ове установе и додају да ће специјалистичке педијатријске амбуланте радити 1, 2, 3, 6. и 9. маја, а дежурни педијатри радиће од седам до 15 часова, у педијатријским амбулантама у Поликлиници.

Истичу да се послијеподневним и вечерњим часовима дјеца збрињавају у амбулантама породичне медицине у Поликлиници и у Платоновој улици, а након 20 часова пацијенте ће збрињавати Служба хитне помоћи.

- Одјељење за хематолошку и биохемијску дијагностику радиће 1, 2, 3, 6. и 9. маја, од седам до 20 часова, пружаће услуге у централној лабораторији у објекту Поликлинике, док ће лабораторијске услуге од 20 часова пацијенти добијати у Служби хитне медицинске помоћи - појаснили су из локалне управе.

Угоститељски објекти радиће у складу са Одлуком о одређивању радног времена угоститељским објектима на подручју града Бањалуке.

Шопинг мол “Делта планет” неће радити 1. маја, 5. маја и 9. маја, док ће 3. маја радити скраћено до 17 часова.

Градска управа

За вријеме првомајских и васкршњих празника,те Дана побједе над фашизмом, Градска управа неће радити 1,2, 3, 6. и 9. маја.

Из Одјељења за општу управу напомињу да ће за евентуалне хитне случајеве смрти лица чија је тијела потребно хитно превести ван територије БиХ, бити организовано телефонско дежурство матичара у петак 3. маја, као и у понедјељак 6. маја. Матичари се могу контактирати у наведене дане у термину од осам до 13 часова – путем телефона број: 066/641-388

Излетишта

Да би грађани у лијепом и уређеном амбијенту традиционално прославили 1. мај, Међународни празника рада, из Туристичке организације Бањалука раније су најавили да ће надлежне градске службе интензивније сређивати излетишта. Истакли су да се и због Васкрса очекује и већи број посјетилаца.

Јавни градски и приградски превоз 

Одјељење за саобраћај и путеве обавјештава путнике, да ће аутобуси јавног градског и приградског превоза на подручју града Бање Луке, у периоду од 1. до 9. маја саобраћати по сљедећем реду вожње:

  • 1, 2, 5, 6. и 9. мај – као недјељом,
  • 3. и 4. мај – као суботом и
  • 7. и 8. мај – као радним даном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана