Мрави запосјели станове

Сара Бојанић
Мрави запосјели станове

БАЊАЛУКА - Доласком љета и високих температура у многим зградама и кућама у граду појавили су се мрави, а очајни станари налазе их посвуда и покушавају да их истјерају на разне начине.

Бројне пријаве свакодневно стижу у фирму “Еко-бел”, која се, између осталог, бави дезинсекцијом. Директор “Еко-бела” Владимир Шушњар казао је за “Глас Српске” да је појава мрава у ово доба године релативно честа, те да се повећава из године у годину.

- Стамбене објекте најчешће нападају црни и жути мрави. Такозвани фараонски мрави углавном настањују велике зграде - казао је Шушњар.

Он је истакао да не постоји специфично доба године за појаву мрава.

- Најчешће се појављују крајем прољећа и почетком љета, иако нема правила. Дешавало се да се појаве и зими, јер су им зграде постале природно станиште - истакао је Шушњар.

Казао је да временски услови имају велику улогу у појави инсеката.

- До најезде најчешће долази доласком љепшег времена. У кишном периоду и цвјетањем појединих биљака појављују се у кућама и окућницама - казао је Шушњар.

Иако до најезде инсеката најчешће долази усљед дотрајале столарије, керамичких плочица и цијеви, често је узрок и лоша хигијена у стану.

- Чист стан и квалитетна столарија су врло важни за смањење ризика од појаве инсеката. Пажњу је потребно посветити хигијени у стану - каже Шушњар.

Појаснио је да дневно имају три до четири интервенције на уништавању мрава, те да цијена зависи од тога шта се ради у стану и колика је бројност инсеката.

- Цијене запрашивања жохара и мрава зависе од тога да ли се интервенција врши у кући или у згради, да ли је заједница етажних власника или се ради о једном стану - појаснио је Шушњар.

Додао је да цијена услуге није фиксна и да се најчешће договара у зависности од количине посла.

- Наши радници на мјесту одређују цијену, која никада није фиксна јер су различити простори и обим посла. На цијену утиче и локација, с обзиром на то да имамо пријаве и из околних мјеста, а не само из Бањалуке - рекао је Шушњар.

Нагласио је да се поступак дезинсекције најчешће мора поновити више пута како би стан у потпуности био очишћен од напасника.

Становница насеља Обилићево Бранимирка Д. казала је да је однедавно у стану примијетила мраве.

- Најприје сам их угледала у купатилу, а потом по цијелом стану. Трудим се да све редовно чистим, али су веома упорни - рекла је ова Бањалучанка. 

Жохари

Поред мрава, мјештанима појединих насеља муке задају и жохари, који је и поред дезинсекције немогуће лако искоријенити. Стручњаци кажу да је за њихово истребљење потребна упорност и чешћа дезинсекција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана