Mravi zaposjeli stanove

Sara Bojanić
Mravi zaposjeli stanove

BANjALUKA - Dolaskom ljeta i visokih temperatura u mnogim zgradama i kućama u gradu pojavili su se mravi, a očajni stanari nalaze ih posvuda i pokušavaju da ih istjeraju na razne načine.

Brojne prijave svakodnevno stižu u firmu “Eko-bel”, koja se, između ostalog, bavi dezinsekcijom. Direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar kazao je za “Glas Srpske” da je pojava mrava u ovo doba godine relativno česta, te da se povećava iz godine u godinu.

- Stambene objekte najčešće napadaju crni i žuti mravi. Takozvani faraonski mravi uglavnom nastanjuju velike zgrade - kazao je Šušnjar.

On je istakao da ne postoji specifično doba godine za pojavu mrava.

- Najčešće se pojavljuju krajem proljeća i početkom ljeta, iako nema pravila. Dešavalo se da se pojave i zimi, jer su im zgrade postale prirodno stanište - istakao je Šušnjar.

Kazao je da vremenski uslovi imaju veliku ulogu u pojavi insekata.

- Do najezde najčešće dolazi dolaskom ljepšeg vremena. U kišnom periodu i cvjetanjem pojedinih biljaka pojavljuju se u kućama i okućnicama - kazao je Šušnjar.

Iako do najezde insekata najčešće dolazi usljed dotrajale stolarije, keramičkih pločica i cijevi, često je uzrok i loša higijena u stanu.

- Čist stan i kvalitetna stolarija su vrlo važni za smanjenje rizika od pojave insekata. Pažnju je potrebno posvetiti higijeni u stanu - kaže Šušnjar.

Pojasnio je da dnevno imaju tri do četiri intervencije na uništavanju mrava, te da cijena zavisi od toga šta se radi u stanu i kolika je brojnost insekata.

- Cijene zaprašivanja žohara i mrava zavise od toga da li se intervencija vrši u kući ili u zgradi, da li je zajednica etažnih vlasnika ili se radi o jednom stanu - pojasnio je Šušnjar.

Dodao je da cijena usluge nije fiksna i da se najčešće dogovara u zavisnosti od količine posla.

- Naši radnici na mjestu određuju cijenu, koja nikada nije fiksna jer su različiti prostori i obim posla. Na cijenu utiče i lokacija, s obzirom na to da imamo prijave i iz okolnih mjesta, a ne samo iz Banjaluke - rekao je Šušnjar.

Naglasio je da se postupak dezinsekcije najčešće mora ponoviti više puta kako bi stan u potpunosti bio očišćen od napasnika.

Stanovnica naselja Obilićevo Branimirka D. kazala je da je odnedavno u stanu primijetila mrave.

- Najprije sam ih ugledala u kupatilu, a potom po cijelom stanu. Trudim se da sve redovno čistim, ali su veoma uporni - rekla je ova Banjalučanka. 

Žohari

Pored mrava, mještanima pojedinih naselja muke zadaju i žohari, koji je i pored dezinsekcije nemoguće lako iskorijeniti. Stručnjaci kažu da je za njihovo istrebljenje potrebna upornost i češća dezinsekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana