Дадиље у Бањалуци плаћају и до 600 КМ

Јелена Танацковић
Дадиље у Бањалуци плаћају и до 600 КМ

БАЊАЛУКА - Бањалучани који малишанима нису успјели да обезбиједе мјесто у вртићу принуђени су да ангажују дадиље, које чување једног дјетета мјесечно наплаћају до 500 КМ, а уколико је више дјеце, трошкови су вишеструко већи.

Проблем недостатка мјеста у вртићима присутан је у Бањалуци већ годинама, а многим родитељима је упис дјетета немогућа мисија.

- Тету за чување у граду је веома тешко наћи, а није лако ни пронаћи особу којој могу вјеровати да ће моје дијете чувати као своје. Послије једног разговора морате да одлучите, ја сам имала среће да сам упознала дјевојку која се одлично показала - каже за “Глас Српске” Бањалучанка која је дадиљу нашла преко огласа.

Ова мајка испричала је да се на огласе јаве људи који никада нису имали искуства, иако је то један од захтјева.

- Родитељи углавном зову “тете чувалице” по препоруци. Сви се трудимо да пронађемо особе са искуством, али оне су углавном заузете. Постоје родитељи којима је потребно чување дјеце на неколико сати, а то је немогућа мисија - истакла је ова Бањалучанка.

Велики број жена и дјевојака путем огласа на интернету и у новинама нуде услуге чувања дјеце, а њихове цијене крећу се од 500 до 600 КМ на мјесечном нивоу, док сат кошта од осам до 10 КМ.

Пензионерка Рада Секулић, која већ има дугогодишње искуство са чувањем малишана, каже за “Глас Српске” да је за овај посао неопходно стрпљење и смиреност.

- Чувам дјецу за 600 КМ мјесечно, а то подразумијева шест сати бриге о дјетету. Одговорност је велика, морам максимално да пазим и будем опрезна. Родитељи претежно траже чување док не добију мјесто у вртићу - каже Секулићева.

Нагласила је да је цијена углавном ствар договора, али и начин чувања.

- Најчешће родитељи дођу на разговор. Прва ствар у свему је да родитељи имају доста повјерења, као и сама дјеца. У почетку је најтеже, док се малишани не навикну, али касније нема проблема ни за дјецу, а ни за родитеље - казала је Секулићева.

Додала је да је растанак увијек најтежи дио овог посла.

- Дјеца се вежу за нас, а ми за њих. Најчешће се догоди да на растанку потеку и сузе - рекла је Секулићева.

Агенција

Бањалучанка Тијана Остојић казала је да има проблем да нађе бебиситерку.

- У граду не постоји ниједна регистрована агенција за бебиситере у којој бих могла пронаћи адекватну дадиљу за сина и кћерку. Једини начин да нађем дадиљу је преко огласа, али то је несигурно, јер не могу дјецу оставити на чување било коме - рекла је Остојићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана