Бањалучка школа слави насљеђе славног писца: Бранкова ријеч одјекује и данас (ФОТО, ВИДЕО)

Јасмина Салопек
Foto: Ј. Салопек

БАЊАЛУКА – Бањалучка Основна школа „Бранко Ћопић“ обиљежила је вечерас четири деценије од смрти славног књижевника по којем је добила име богатим културно - умјетничким програмом посвећеним његовим непролазним дјелима.

- Данас је 40 година како нас је Бранко напустио и отишао  пут вјечности, а истовремено се ове године навршава и 109 година од његовог рођења. Дјела која је стварао увијек читамо са истим жаром као и када смо били дјеца - рекла је директорица ОШ "Бранко Ћопић" Бранка Шпирић.

Наглсила је да је школа у складу са богатим стваралаштвом Ћопића уприлила богат културно умјетнички програм и ученичке приредбе који обухвата све књижевне врсте којима се писац бавио.

- Осим ученика наше школе, у програму учествују и гости мали ученици из ОШ "Пале". Први пут у нашем граду су и представници ОШ "Светозар Марковић" из Крагујевца. Они су својим присуством увеличали овај јубилеј - рекла је Шпирићева.

Нагласила је да је програм употпуњавају пјевачка група "Веселин Маслеша" као и фолклорна група ОШ "Десанка Максимовић".

Сјећање на Ћопића и његово стваралаштво, у препуном холу школе, оживјели су ученици свих разреда који су вриједно радили на оживљавању ликова из Ћопићевих дјела.

-У вечерашњу приредбу усађено је много емоције и емпатије. Комбинацијом најљепших књижевних дјела Бранка Ћопића покушали смо хронолошки проћи кроз његов живот и приказати његов лик - рекла је наставница музичког образовања ове школе Ирена Личина.

Директор ОШ "Пале" са Пала Александар Рајић истакао је да му је задовољство што учествују у обиљежавању четрдесет година од смрти великог писца и пјесника.

- Наши ученици и наставници учествовали су у разним активностима поводом сјећања на нашег великана. Ово је само још један вид сарадње напих школа која траје дуже вријеме - рекао је Рајић.

Директорица ОШ "Светозар Марковић" из Крагујевца Татјана Маринковић  истакла је да су се ове школе ујединиле кроз пројекат "Мостови пријатељства".  

- Славимо  лик и дјело Ћопића и то је дио приче поменутог пројекта - рекла је Маринковићева.

Ученик ОШ "Бранко Ћопић" Лука Каталуна у представи "Магареће године" је оживио малог Бранка.

 - Драго ми је што на могу да допринесем овом догађају- рекао је Каталина.

Обиљежавању je присуствовала и помоћник министра просвјете Српске Наташа Цвијановић.

 -  Радује ме чињеница да се у наставном плану и програму његује стваралаштво Бранка Ћопића. У Републици Српској од 187 основних школа њих шест укључујући ову у Бањалуци носи име овог романсијера, поете и приповједача -  рекла је Цвијановићева. Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је Ћопић неизоставан дио наше књижевности и народа.

 - Од Бранка можемо научити како расти, а остати дијете. Човјек све  док има машту има и живот у себи - рекао је Станивуковић и нагласио да град подржава и увијек ће подржавати овакве манифестације. Истакао је да се радо присјећа искреног родољуба и патриоте и човјека који је волио свој народ.

Биографија

Прошло је 40 година од дана кад је један од омиљених писаца трагично преминуо, али као поета, романсијер и приповједач Ћопић и данас живи у сјећању народа.

Једног мартовског јутра 1984. године у штампи  је осванула вијест да је велики писац окончао живот.  Тог 26. марта Ћопић је напустио овоземаљски живот.

Ћопић је прогоњен и искључиван након објављивања романа "Глуви барут", као и због "Одумирања међеда", а уз ове, написао је важне романе као сто су "Не тугуј бронзана стражо", "Пролом" и друге, али и чувену збирку поезије "Мала моја из Босанске Крупе". Рођен је 1. јануара 1915. године у селу Хашани, код Босанске Крупе, у Босанској крајини, у западној Босни. Прво штампано дјело објавио је са 14 година у омладинском часопису "Венац" 1928. године. Основну школу је завршио у родном мјесту, а нижу гимназију у Бихаћу. Ћопић је похађао Учитељску школу у Бањалуци, Делницама и Сарајеву, а завршио у Карловцу. Сматра се једним од највећих дјечјих писаца рођених на југословенским просторима. За књижевни рад добио је, међу осталим, Награду АВНОЈ-а и Његошеву награду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана