Бањалучанин напунио корпу робом са истеклим роком па позвао инспекцију

Александар Стојановић
Бањалучанин напунио корпу робом са истеклим роком па позвао инспекцију

Бањалука - Купио сам у тржном центру “Конзум”, у кругу бившег “Чајавца”, сокове и пиво којима је рок трајања истекао прије четири мјесеца па сам због наших суграђана и других купаца одлучио да пријавим инспекцији како се народ не би отровао.

Овим ријечима је ситуацију у којој се јуче нашао описао досадашњи стални купац у “Конзуму” Валентино Ковачевић. Из трговачког ланца су тврдили да је купац покушао да од њих изнуди 1.000 КМ, на шта нису пристали.

Према његовим ријечима, тек када је платио робу примијетио је да је већини рок истекао, а на амбалажи неких артикала датум истека датира чак и из маја.

- Одмах сам се вратио и позвао пословођу, а они су ми понудили да се договоримо, односно да ми дају одређену робу гратис, што сам одмах одбио и позвао инспекцију. На овај потез сам се одлучио, јер сумњам да се на полицама налази још робе која не би требало да буде у продаји. И њих сам питао како могу да продају такву робу, јер неко може да се отрује или угрози здравље, а они су ми одговорили да учиним шта морам - рекао је Ковачевић и додао да су инспектори за храну дошли одмах по позиву.

Како истиче овај купац, одмах након инспекције дошла је и полиција по пријави управе “Конзума”.

- Оптужен сам да сам покушао изнудити неки новац од “Конзума”, што није тачно. Дао сам изјаву полицији и немам ништа против да они воде истрагу - рекао је Ковачевић.

Запослени у трговачком ланцу нису били расположени да дају изјаве, али је један од одговорних у “Конзуму”, који није желио да му објавимо име, рекао да су купца пријавили полицији због кривичног дјела покушај изнуде.

- Ковачевић је од нас тражио 1.000 КМ, што нисмо жељели да платимо. Не бјежимо од одговорности за пропуст, али смо случај пријавили полицији и нећемо ништа коментарисати док не буде завршена истрага - рекао је извор “Гласу Српске”.

Градска инспекција је утврдила да је купљеној роби истекао рок и одмах је наложено да све буде уништено у присуству инспектора.

- Више података ћемо имати касније, јер тек треба да обиђемо и остатак радње како бисмо утврдили да ли се на полицама налази још оваквих производа - рекао је инспектор Драган Столић.

Казне

У случајевима када је роби истекао рок или је намирница неисправна минимална казна за предузетника је 1.000 КМ, док је за предузеће казна 2.000 КМ.

- За одговорно лице у предузећу казна је 300 КМ, а налаже се и уклањање и уништавање робе у присуству инспектора - рекао је инспектор Драган Столић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана