Вијек од рођења Мире Траиловић. жене која је живот у позоришту изједначила са својим животом

GS
Вијек од рођења Мире Траиловић. жене која је живот у позоришту изједначила са својим животом

Чувена Мира Траиловић, била је један од оснивача и дугогодишња управница Атељеа 212, оснивач и умјетнички директор БИТЕФ-а и Битеф театра, редитељ, спикер и уредник Драмског програма Радио Београда.

Велика дама београдског позоришта, позоришна лавица, вјечита управница, 101 осмејак, позоришна хероина – само су неки од епитета који су пратили ову изузетну личност.

Мира Траиловић је себе сматрала пре свега великим аниматором театра, а била је и даровит и значајан редитељ. Сматрала је себе великим заљубљеником у чин позоришта, а волеле је и живот и људе око себе, писао је о Мири Траиловић, Јован Ћирилов.

„Висока, виша него већина жена нашег поднебља, племените лепоте која сазрева са годинама, снажна па ипак женствена, изузетне бистрине, а отмености краљевског реда, била је интерпретаторка позоришне авангарде.“

Рођена је 22. јануара 1924. године у Краљеву. Отац јој је био Андреј Милићевић, који је превео више од 36 дјела француских класика, а мајка Радмила Симић, професорка француског језика. Бака Катарина била је дворска дама краљице Наталије Обреновић, а деда Милан Симић, управник Народног позоришта у Београду.

Завршила је најприје Музичку академију, а затим напустила студије архитектуре и технологије послије два семестра, као и историје умјетности пред сам дипломски испит. Године 1950. завршила је Високу филмску школу, а први деби имала је две године прије дипломирања.

На Факултету драмских умјетности у Београду дипломирала је режију 1956. године, гдје је касније била и професор радио-режије више година.

У младости, Мира Траиловић је била и спикерка и уредница Драмског програма Радио Београда. У Радио Београду режирала је и око 70 радио-драма, али и упознала Драгољуба Гуцу Траиловића, тадашњег спикера, а касније дописника Политике из Париза и првог човјека ове куће.

Атеље 212

Када се група умјетника окупила са циљем да направи авангарднији позоришни репертоар у адаптираној дворани тадашње новинске куће Борба, у којој је било само 212 столица, 12. новембра 1956. одиграна је прва представа будућег Атељеа 212 – Фауст у режији Мире Траиловић, у којој су играли Марија Црнобори, Мата Милошевић, Виктор Старчић и Љубиша Јовановић.

Позориштем су најприје руководили Радош Новаковић и Бојан Ступица, а Мира Траиловић је у прво вријеме била помоћница управника, али  убрзо је постала директор, преноси Ртс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана