Vijek od rođenja Mire Trailović. žene koja je život u pozorištu izjednačila sa svojim životom

GS
Vijek od rođenja Mire Trailović. žene koja je život u pozorištu izjednačila sa svojim životom

Čuvena Mira Trailović, bila je jedan od osnivača i dugogodišnja upravnica Ateljea 212, osnivač i umjetnički direktor BITEF-a i Bitef teatra, reditelj, spiker i urednik Dramskog programa Radio Beograda.

Velika dama beogradskog pozorišta, pozorišna lavica, vječita upravnica, 101 osmejak, pozorišna heroina – samo su neki od epiteta koji su pratili ovu izuzetnu ličnost.

Mira Trailović je sebe smatrala pre svega velikim animatorom teatra, a bila je i darovit i značajan reditelj. Smatrala je sebe velikim zaljubljenikom u čin pozorišta, a volele je i život i ljude oko sebe, pisao je o Miri Trailović, Jovan Ćirilov.

„Visoka, viša nego većina žena našeg podneblja, plemenite lepote koja sazreva sa godinama, snažna pa ipak ženstvena, izuzetne bistrine, a otmenosti kraljevskog reda, bila je interpretatorka pozorišne avangarde.“

Rođena je 22. januara 1924. godine u Kraljevu. Otac joj je bio Andrej Milićević, koji je preveo više od 36 djela francuskih klasika, a majka Radmila Simić, profesorka francuskog jezika. Baka Katarina bila je dvorska dama kraljice Natalije Obrenović, a deda Milan Simić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

Završila je najprije Muzičku akademiju, a zatim napustila studije arhitekture i tehnologije poslije dva semestra, kao i istorije umjetnosti pred sam diplomski ispit. Godine 1950. završila je Visoku filmsku školu, a prvi debi imala je dve godine prije diplomiranja.

Na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu diplomirala je režiju 1956. godine, gdje je kasnije bila i profesor radio-režije više godina.

U mladosti, Mira Trailović je bila i spikerka i urednica Dramskog programa Radio Beograda. U Radio Beogradu režirala je i oko 70 radio-drama, ali i upoznala Dragoljuba Gucu Trailovića, tadašnjeg spikera, a kasnije dopisnika Politike iz Pariza i prvog čovjeka ove kuće.

Atelje 212

Kada se grupa umjetnika okupila sa ciljem da napravi avangardniji pozorišni repertoar u adaptiranoj dvorani tadašnje novinske kuće Borba, u kojoj je bilo samo 212 stolica, 12. novembra 1956. odigrana je prva predstava budućeg Ateljea 212 – Faust u režiji Mire Trailović, u kojoj su igrali Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović.

Pozorištem su najprije rukovodili Radoš Novaković i Bojan Stupica, a Mira Trailović je u prvo vrijeme bila pomoćnica upravnika, ali  ubrzo je postala direktor, prenosi Rts.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana