Змијањски вез на листи UNESCO-а

Мирна Пијетловић
Змијањски вез на листи UNESCO-а

Бањалука - Змијањски вез увршћен је на репрезентативну UNESCO-ову листу нематеријалног културног насљеђа и тако је постао свјетско добро, јер садржи снажну симболику која се преноси генерацијама те промовише креативност, друштвену једнакост и разноликост.

Нада Пувачић, директор Музеја Републике Српске, који је предложио змијањски вез на листу, рекла је да се у одлуци Међувладиног комитета UNESCO-а наводи и да упис змијањског веза може да побољша видљивост нематеријалног културног насљеђа, промовише друштвену интеграцију, јединство и разноврсност у оквиру БиХ. 

- У појединим земљама овакви догађаји се проглашавају националним празником - рекла је Пувачићева напомињући да змијањски вез више није баштина само Змијања и завичаја Петра Кочића, него свјетско културно добро. 

Кустос Музеја РС Владимир Ђукановић, који је и водио цијели пројекат, рекао је да је 2011. године у Српској направљена прелиминарна листа од седам нематеријалних културних добара, која осим веза садржи и крсну славу, паљење жижнице, Невесињску олимпијаду, мркоњићке коваче, осаћански језик и брање траве иве на Озрену. 

- Сада слиједи допуна листе нематеријалних добара, а у наредне двије године Српска ће, вјероватно, номиновати још неко од добара на репрезентативну листу UNESCO-а - рекао је Ђукановић.
Змијањски вез је прво кандидовано нематеријално добро из РС и БиХ, а од средине 19. вијека до данас задржао је своју орнаменталну форму, специфичне је израде, тамноплаве боје и у његовој изради увијек се користе одређене технике. Овај вез представља специфичну технику коју су практиковале жене на Змијању, висоравни поред Бањалуке, а користи се за украшавање женске одјеће и домаћинства, укључујући вјенчанице, мараме, хаљине и постељину. 

Репрезентативна листа UNESCO-а служи да подигне свијест о очувању културног насљеђа и омогући препознавање различитих култура и традиција широм свијета.

Помоћник министра просвјете и културе РС Ирена Солдат-Вујановић рекла је да је змијањски вез увршћен на листу међу 340 нематеријалних добара из цијелог свијета, те да само увршћење на листу значи да ће вез носити знак UNESCO-а, а да ће свако ко ради тај вез у комерцијалне сврхе морати да тражи одобрење за коришћење знака. 

- Вјероватно ће у будућности кренути и комерцијализација самог веза, што је с економског аспекта јако добро, а мораћемо интегрисати и нематеријално насљеђе и туризам, што је посао који тражи доста промишљања и доноси много користи - рекла је Солдат-Вујановић. 

Самом увршћењу претходила је дуга процедура, од ратификације конвенције о заштити нематеријалног културног насљеђа у БиХ, измјена и допуна Закона о музејској дјелатности у Српској, до заштите самог веза, што је рађено у сарадњи са више организација и удружења грађана, жена које се баве везом и ученика основних школа. 

Моника Белучи

Да змијањски вез већ одавно "живи живот" амбасадора културе Кочићевог краја, доказала је и Бањалучанка Раденка Јунгић која већ неколико година овим специфичним везом израђује награде и дипломе филмског и музичког фестивала "Кустендорф" на Мокрој Гори. Велику захвалност и одушевљење израдом изразила је и глумица Моника Белучи, која у својој колекцији има један од Раденкиних уникатних радова "Родни крст са Змијања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана