Живомир Јоковић: Луткарство неправедно на маргини

Мирна Пијетловић
Живомир Јоковић: Луткарство неправедно на маргини

Бањалука - Чаробни свијет лутака који сваки пут на посебан начин оживи доајен српског луткарства Живомир Јоковић, и овај пут ће сигурно обрадовати најмлађу публику представом “Принцеза Ми-Ши-Сан”, која ће бити премијерно изведена у петак, 17. априла, у 19 часова на даскама Дјечијег позоришта Републике Српске.

Јоковић је овај добро познати текст адаптирао и режирао, те осмислио до сада јединствену и невиђену сценографију, коју ће чинити кишобрани.

- Тема је прилагођена деци вртићког узраста. Прича се врти око принцезе која је заљубљена у сиромашног миша. Родитељи јој не дају да се уда за њега, јер су они за њу, која је за њих најбоља у свему, пожелели да се уда за таквог човека - најмоћнијег на свету - открива неколико детаља за “Глас Српске” Јоковић.

Како истиче, принцеза креће на далеки пут, да би пронашла свог најмоћнијег човјека на свијету. Ту она наилази на многобројне авантуре, које је воде све до великог Кинеског зида, који ће јој на крају открити тајну најмоћнијег човјека.

- Представа ће уз драмску игру са луткама, садржавати и доста песама, а посебна драж за децу ће свакако бити прављење одређених објеката са шареним кишобранима - каже Јоковић.

Овај комад, напомиње, траје око 45 минута, а тај текст су дјеца увијек врло радо гледала и како каже “увек навијала за мишицу”.

- Режирао сам бројне представе у Дјечијем позоришту РС и увек ми је задовољство радити са овако образованим ансамблом. Мало које позориште се може похвалити бројним ансамблом и његовом конструкцијом, која задовољава све литерарне потребе које се појављују као драмско дело за извођење, као што може ваше у Бањалуци - рекао је режисер кога сви знамо по култном позоришту “Пинокио” у Земуну, које је основао и на чијем челу је био пуних 27 година.

Живомир Јоковић је један од ријетких редитеља који је радио представе за дјецу и одрасле у Бугарској, Украјини и другим земљама ван простора бивше Југославије, те основао бројне фестивале. Живот је посветио театру, нарочито оном луткарском, које на јединствен начин приближава дјеци, али и одраслима, магичан свијет позоришта.

- Луткарско позориште има један од најзначајнијих задатака у одрастању детета, а то је да га васпитава у верну позоришну публику и учи правим животним вредностима - напомиње Јоковић.

Додаје да нема много људи који сматрају да је луткарско позориште изузетна и велика умјетност, као и да се јако мало људи посвећује управо овом дивном изразу у театру.

- У срце ме жига када видим да луткарско позориште маргинализују и говоре како су то само “луткице за децу”, а нису ни свесни какву снажну причу оно уме да исприча. Због таквог размишљања немамо ни неопходну критику, ни писце, али ни катедру на академијама уметности која би школовала кадрове - каже Јоковић и додаје да га растужује што на нашим просторима никада није заживјело луткарско позориште у оном обиму у којем оно то заслужује.

 

Бањалука

- Дјечије позориште РС је из једне кућице израсло у једну импозантну културну институцију, која својим посетиоцима пружа широк дијапазон културних садржаја. Ту су и изложбе слика, графика, а посебно истичем Музеј лутака, који сам само још видео у Москви. То је нешто што враћа веру, али и опомиње да се такво нешто мора неговати и чувати - рекао је Живомир Јоковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана