Заплет 06: Аплаузи за Вечеру будала

Мирна Пијетловић
Заплет 06: Аплаузи за Вечеру будала

Бањалука - Одлична сценографија и феноменално дочарана рола младог глумца Бранка Јанковића у представи "Вечера будала" Позоришта Приједор, у режији Слободана Перишића, одушевила је публику пете вечери Међународног фестивала младог глумца "Заплет 06".

Дуги аплаузи, смијех и овације током и на крају представе, резултовали су тиме да публика одлучи да се управо Јанковићу додијели плакета са печатом најбољег глумца вечери.

- Чим сам прочитао текст, одмах сам се "загрејао" за рад на представи, а пошто је у питању режија Слободана Перишића, нисам се двоумио да прихватим улогу. Радили смо у изузетном надахнућу, што се и види у крајњем продукту и по реакцијама публике на овај комад - рекао је Бранко Јанковић.

Он тумачи лик који доказује да и у данашњем времену, како је рекао, има све више идиота и будала, како би то Достојевски рекао.

- Све нам је на маргини, нарочито школство. Ова представа управо о томе говори. Код једног малог процента људи се налази новац и они су се тотално изгубили у некој борби за моћ и положај, а они који имају шта да покажу су у најнижем социјалном сталежу. Ту долази до судара та два супротна свијета који су и приказани у овом тексту Френсиса Вебера - нагласио је Јанковић.

Комад има елементе комедије, трагедије, водвиља, реализма, али има и фалсичног и инфантилног, а према ријечима редитеља Слободана Перишића, текст у самој својој идеји разоткрива један "ментални елитизам" који се развија из рационалне стране човјека.

- Одлика наше данашњице јесте рационализација, величање знања и покушај да се на тај начин Бог замијени човјеком. У нашој поставци тај човјек, који преузима улогу Бога, сусреће се са Божијим човјеком - нагласио је Перишић.

Вече прије, у петак, публика је имала прилику да погледа представу "И живјели су сретно...?" у режији Нине Хорват, а у извођењу Сцене "Горица" из Хрватске.

Затварање

Фестивал "Заплет 06", додјелом награда најбољима, биће затворен вечерас у 20 часова у Градском позоришту "Јазавац", а у част награђених биће одиграно "Вече гломазне поезије" у извођењу Рамба Амадеуса, којег ће пратити Иван Аксентијевић на клавиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана