За умјетност 470.000 марака

Александра Маџар
За умјетност 470.000 марака

Бањалука - Највећу новчану подршку, 20.000 марака, на конкурсу за суфинансирање пројеката из области културе, који је расписало Министарство просвјете и културе Републике Српске, добило је Удружење "Форум театар" из Источног Сарајева.

Они су новац добили за организацију 15. међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2014".

Резултате конкурса за суфинансирање пројеката/програма из области културе и умјетности РС за 2014. годину саопштио је у сриједу у Бањалуци министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија. Министарство је расподијелило 470.000 марака за 144 пројекта.

- Новац је додијељен за реализацију пројеката у 31 локалној заједници. Ако гледамо географску заступљеност, можемо рећи да су у регији Бањалука подржана 62 пројекта, а то је 48,4 одсто укупно додијељеног новца - рекао је Мутабџија.

Додао је да ће у Бијељину отићи 6,7 одсто новца, у Добој 4,1, Источно Сарајево 27,5, у Приједор 7,8 и у Требиње 5,3 одсто.

- Основни критеријум за додјелу новца био је квалитет пројеката - казао је Мутабџија.

Виши стручни сарадник за музичку и музичко-сценску умјетност у Министарству просвјете и културе РС Марија Пилиповић је рекла да су на конкурсу дефинисана нека нова усмјерења и категорије. Међу њима су подршка истраживањима у области заштите културног насљеђа и подршка стваралаштва намијењеног дјеци.

- Ове године расписан је конкурс за откуп књига, који није био расписиван од 2008. године. Да би пружили директну подршку ауторима 50 публикација биће достављено у 42 библиотеке - рекла је Пилиповићева.

Конкурс за суфинансирање пројеката/програма из области културе и умјетности РС за 2014. годину био је отворен од 3. јануара до 15. фебруара.

Области

Конкурс се односио на позоришну продукцију и позоришне фестивале, филмске фестивале, музичке и музичко-сценске дјелатности. Били су обухваћени и програми из области ликовне и примијењене умјетности, дизајна и архитектуре, као и књижевне манифестације и пројекти у области стваралаштва националних мањина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана