За домаће филмове у Бијељини се тражи карта више

Љиљана Алексић
За домаће филмове у Бијељини се тражи карта више

БИЈЕЉИНА - Писана ријеч, промоције књига, изложбе слика, концерти, посјета биоскопским пројекцијама и представама, каква год времена била, и даље заокупљају пажњу домаће публике, а бијељинска публика увијек је вјерна локалним установама културе.

Да су се Семберци посебно ужељели домаће филмске продукције и биоскопа потврђује и податак из Центра за културу “Семберија”. Када су на репертоару премијере домаћих филмова, тражи се карта више. Томе свједочи и пројекција филма “Тома” Драгана Бјелогрлића, који је оборио све рекорде у региону, а велико интересовање показала је и домаћа публика. Овај филм у Бијељини је погледало више од 7.000 грађана током 13 дана пројекције, а због великог интересовања филм је емитован и протеклог викенда.

- Изванредан филм, 13 дана пројекције и огромно интересовање публике. За оне који нису били у прилици да га погледају организовали смо репризу - рекао је директор Центра за културу “Семберија” Игор Бешлић и додао да је до сада у Бијељини рекорд држао филм “Монтевидео”.

Из ове установе културе наводе да се труде да испрате трендове и домаће премијере, те ће тако од данас бијељинска публика имати прилику да погледа и филм “Јужни ветар: Убрзање” у режији Милоша Аврамовића.

- Велики број посјетилаца на премијерном приказивању филма “Тома” доказ је да се стара навика међу нашим суграђанима враћа, упркос новим технологијама. Ипак, гледање филма у биоскопској сали увијек је нешто посебно и имамо све више суграђана који долазе - наводи Бешлић.

У сарадњи са градским позориштем “Семберија” сваког петка у овој установи играју се представе за одрасле, а недјељом су на репертоару представе за најмлађе у извођењу глумаца позориштанцета “Маслачак”.

- У другој половини мјесеца, 25. новембра, имамо гостујућу представу. Ријеч је о комедији “Позови М ради ужитка”, у којој играју познате српске глумице Снежана Савић и Катарина Жутић, те Иван Јефтовић - додаје он.

У претходном периоду Центар за културу је организовао пети Дјечији фестивал “Чупава бајка”, као и Фестивал документарног филма. Такође, у оквиру ове установе функционише и галерија са мјесечним изложбама слика, а до краја године планирано је неколико манифестација.

Што се других установа тиче, а посебно позоришних догађаја, који су такође радо посјећени, Позориште “Семберија” приредило је богат репертоар током ове јесени. Током новембра до сада су одигране представе “Морнар без компаса”, а на репертоару се нашла и представа “Чудне звери на провери”.

И у бијељинском Музеју Семберије имају програм за посјетиоце током јесени, а годишње се организује од 10 до 12 изложби.

- Поново смо у ситуацији да организујемо изложбе и промоције у нашој установи за све посјетиоце, а имамо и три сталне музејске поставке, а то су историјска, етнолошка и археолошка. Музеј у свом посједу има око 10.000 предмета - навео је директор музеја Момчило Копривица.

Једна од манифестација која је у новембру привукла пажњу посјетилаца били су и “Вишњићеви дани”, посвећени слијепом писцу и гуслару. Током трајања ове вишедневне манифестације посјетиоци су имали прилику да уживају у књижевним вечерима, музичко-сценским догађајима, да посјете свечану академију, научне скупове, округле столове и такмичења бесједника и рецитатора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана