Важно да галерије у Бањалуци заживе

Мирна Пијетловић
Важно да галерије у Бањалуци заживе

Бањалука - Отварање изложбеног простора "Галерија" у Бањалуци је одличан потез, јер су умјетници схватили да морају да пронађу алтернативне могућности излагања и представљања онога што раде. То значи да није проблем у продукцији, него у дистрибуцији.

Рекао је ово умјетник Младен Миљановић и додао да само отварање изложбеног простора и није толико значајно, колико је важно да тај простор настави да ради.

- Имали смо раније искустава да се добри излагачки простори отворе, сви то врло радо прихватимо, и онда се након годину дана, због стратегије која није дугорочна и због немогућности проналаска средстава да се то све финансира, дешава да простор престаје да ради - казао је Миљановић.

Он је истакао да су умјетници свјесни да је тешко доћи до реализације изложбе у Музеју савремене умјетности Републике Српске или Банском двору Културном центру, јер је потребно испунити одређене критеријуме и зато је добро да су схватили да сами морају да се изборе за то да се представе јавности.

- И то је једини могући начин, јер немамо ми ништа од чекања да се отвори нека нова галерија од стране надлежних институција културе - мишљења је Миљановић.

По њему је један овакав авангардни простор ефективнији и исплативији за саме умјетнике, јер они могу да креирају излагачку политику на начин на који они мисле да је одговарајућа тренутној ситуацији.

- Такви излагачки простори су флексибилнији у вези са питањем програма у односу на институционалне који имају своје критеријуме у које се већина умјетника не уклапа - истакао је Миљановић.

Један од иницијатора отварање новог изложбеног простора "Галерија", која се налази у Гајевој улици, је умјетник Огњен Радумило који је нагласио да их је на тај корак подстакао велики број сјајних људи и умјетника, чији рад поштоваоци умјетности и шира публика немају прилику да виде и упознају, а да то нису "зидови кафана, ресторана, удружења која нису уско везана за њихову причу".

- Удружење грађана "Галерија" је основано са намјером да кроз свој рад потиче културу, умјетност, хуманитарне активности, те све друге видове развоја социјалног друштва - истакао је Радумило.

Сви они који су знатижељни и желе више да сазнају о чему се заправо ради, могу да прошетају до "Галерије" гдје је тренутно у току изложба слика већ препознатљивих и сјајних ликовних стваралаца, а то су Ренато Ракић, Михајло Николић, Данијела Ђукић, Биљана Марјановић, Никола Заклан, Зоран Сувајац.

- Они су се представили разним техникама, у зависности од тренутног периода који сада раде, тј. уље на платну, акварел, графика, 3Д слике, а оно што их повезује у цјелину је апсолутни рад душом, љубав и неодустајање од сликарског алата. Ту је и уникатни накит ручне израде, као и торбе са потписом удружења "Искра", којима желимо да дамо подршку кроз овај вид сарадње - појаснио је Радумило.

Додао је да им је намјера да свим умјетницима и ствараоцима, било да су они академски образовани или се стваралаштвом баве аматерски, помогну прије свега у популаризацији њиховог рада, а потом и у ширењу мреже потенцијалних купаца.

Сцена

- Умјетничка сцена у Републици Српској је сјајна, али још нико није подигао завјесу. Наиме, умјетници немају прилику да се покажу, а затим и докажу, па из тог разлога неки и "дижу руке" од струке и проналазе се у неким другим занимањима од којих могу да живе. Надамо се да ћемо то промијенити - рекао је Огњен Радумило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана