Валентина Милачић, добитник награде Стражилово: Емотивне исповијести исткане у стихове

Цвија Мркоњић
Валентина Милачић, добитник награде Стражилово: Емотивне исповијести исткане у стихове

Бањалука - Постадох стихом стражиловске поезије и загрлих "Стражилово" цијелим својим бићем. Награда "Стражилово" има симболичко значење, а то је јединство српског духовног простора, благословљења стражиловским романтичарским завјештањем.

Рекла је ово за "Глас Српске" књижевница Валентина Милачић, добитник овогодишње награде "Стражилово" на Бранковом колу у Сремским Карловцима.

Коло, аманет пјесника Бранка Радичевића, препознало је вриједности писане ријечи у њеној збирци "Ками до камена". Милачићева сматра да су књиге које се овјенчају наградама Кола узвишена поетска признања.

- Ова збирка одужује се прецима за радости и туге, среће и несреће, за јаву и сан, ноћ и дан, за сузе које су кануле од радости или које су лелекане од жалости за мени драгим људима - казала је пјесникиња о стиховима које је исткала у награђеној књизи.

Пјесме причају исповијести нагрижене душе, трептавих усана или бурних таласања срца. Збирка је, како каже, њена пратиља у беспућима несаница са којима је водила мисаоне битке.

- Неке пјесме су посвећене Бранку Радичевићу и инспирација за цијелу књигу потекла је од његовог благослова када сам први пут прије двије године посјетила пјесников крај и гроб - истакла је Валентина.

Пјесникиња је изразила жељу да јој у наредном периоду буде указана прилика за промоцију "Ками до камена" у Бањалуци.

- Надам се да ћу уз подршку Бранковог кола на примјерен начин представити ове лирске записе и пјесме. Вољела бих да одржим и промоције у општини Градишка, гдје сам запослена, као и у Лакташима гдје тренутно живим - казала је Милачићева.

Ова талентована приповједачица лирике и стихова каже да су млади писци често на маргинама овдашње књижевне сцене, те да тешко долазе до изражаја и ријетко им се пруже могућности да се докажу.

Пјесникиња Валентина Милачић рођена је 22. марта 1966. године у Равном Селу у Војводини, рано дјетињство провела је у Трну код Лакташа, а средњу медицинску школу завршила је у Бањалуци.

Високо образовање стекла је у Вршцу, а тренутно ради као дипломирани васпитач предшколске дјеце у мјесту Нова Топола у општини Градишка.

Престижна књижевна награда "Стражилово" равноправно је припала Милачићевој за збирку "Ками до камена" и Марији Слобода за студију "Песма у песми Бранка Радичевића".

У Српској су наградом "Стражилово" овјенчани бројни млади ствараоци који су показали своје таленте ван средина у којима живе и тиме стекли углед на широј књижевној сцени.

Збирке

Пјесникиња Валентина Милачић до сада је објавила неколико књига поезије, 2003. објављена је збирка "Име тишине", 2004. "Вијенац несанице" и 2011. "Близнакиња грома", која је објављена у издању Бранковог кола.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана