Вајар Драго Хандановић ствара јединствено умјетничко дјело

Слободан Пухало
Вајар Драго Хандановић ствара јединствено умјетничко дјело

ДОБОЈ - Из атељеа добојског вајара и керамичара Драге Хандановића ових дана изаћи ће јединствено дјело - пано елипсастог облика, пречника метар и по, израђен у теракоти.

- Ријеч је о натпису који ће ускоро да украшава зграду Регионалног музеја у Добоју. Пано је сада у сувој глини, а послије ћу га пренијети на циглану, гдје ће се пећи заједно са циглом, тако да ће бити у теракоти. Затим ћу га патинирати и онда ће пано бити постављен на зграду - рекао је Хандановић.

Ово дјело за умјетника представља не само ликовну, већ и технолошку побједу, јер, како каже, нико на овим просторима то није радио оваквом технологијом.

- Захвалан сам што сам ангажован на овом послу и што моја теракота има примјену и налазиће се на фасади једне културне установе какав је музеј. У центру тог натписа уграђен је један музејски експонат који потиче од прије три и по хиљаде година - истакао је Хандановић.

Поносан је, вели, што је ово дјело начинио у години када обиљежава пет деценија успјешног рада.

- У Умјетничкој галерији у Добоју тим поводом почетком године имао сам изложбу. Педесет година сам у овом граду и доживио сам, као мало који умјетник, да се на згради центра за културу и образовање постави осам метара дуг транспарент у част тог јубилеја. На тај начин испуњена је моја дјечачка жеља. Као десетогодишњак видио сам у Загребу транспарент на коме је писало "Муртић". Рекао сам тада мајци да ако будем умјетник, тако ће бити исписано и моје име - присјећа се Хандановић.

Упркос јубилеју, Хандановић нема времена за било какво славље. Неуморно ради, учествује на колонијама, изложбама.

- Овога љета учествовао сам у колонији у Броду, гдје су се окупили акварелисти, а на насловној страни каталога била је моја скулптура "Чамац". Представљен сам са два дјела на изложби Удружења ликовних умјетника Републике Српске, у Колегијуму артистикуму у Сарајеву са једним дјелом, а учествовао сам и у изложби ликовних стварала уз Дервенте - рекао је Хандановић.

Сувенири

Осим што завршава елипсасти натпис, Хандановић ради медаљон који представља Добој, односно тврђаву, његов симбол, затим сувенир-сат и друге сувенире са обиљежјима града, који су умјетничка дјела намијењена посјетиоцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана