Vajar Drago Handanović stvara jedinstveno umjetničko djelo

Slobodan Puhalo
Vajar Drago Handanović stvara jedinstveno umjetničko djelo

DOBOJ - Iz ateljea dobojskog vajara i keramičara Drage Handanovića ovih dana izaći će jedinstveno djelo - pano elipsastog oblika, prečnika metar i po, izrađen u terakoti.

- Riječ je o natpisu koji će uskoro da ukrašava zgradu Regionalnog muzeja u Doboju. Pano je sada u suvoj glini, a poslije ću ga prenijeti na ciglanu, gdje će se peći zajedno sa ciglom, tako da će biti u terakoti. Zatim ću ga patinirati i onda će pano biti postavljen na zgradu - rekao je Handanović.

Ovo djelo za umjetnika predstavlja ne samo likovnu, već i tehnološku pobjedu, jer, kako kaže, niko na ovim prostorima to nije radio ovakvom tehnologijom.

- Zahvalan sam što sam angažovan na ovom poslu i što moja terakota ima primjenu i nalaziće se na fasadi jedne kulturne ustanove kakav je muzej. U centru tog natpisa ugrađen je jedan muzejski eksponat koji potiče od prije tri i po hiljade godina - istakao je Handanović.

Ponosan je, veli, što je ovo djelo načinio u godini kada obilježava pet decenija uspješnog rada.

- U Umjetničkoj galeriji u Doboju tim povodom početkom godine imao sam izložbu. Pedeset godina sam u ovom gradu i doživio sam, kao malo koji umjetnik, da se na zgradi centra za kulturu i obrazovanje postavi osam metara dug transparent u čast tog jubileja. Na taj način ispunjena je moja dječačka želja. Kao desetogodišnjak vidio sam u Zagrebu transparent na kome je pisalo "Murtić". Rekao sam tada majci da ako budem umjetnik, tako će biti ispisano i moje ime - prisjeća se Handanović.

Uprkos jubileju, Handanović nema vremena za bilo kakvo slavlje. Neumorno radi, učestvuje na kolonijama, izložbama.

- Ovoga ljeta učestvovao sam u koloniji u Brodu, gdje su se okupili akvarelisti, a na naslovnoj strani kataloga bila je moja skulptura "Čamac". Predstavljen sam sa dva djela na izložbi Udruženja likovnih umjetnika Republike Srpske, u Kolegijumu artistikumu u Sarajevu sa jednim djelom, a učestvovao sam i u izložbi likovnih stvarala uz Dervente - rekao je Handanović.

Suveniri

Osim što završava elipsasti natpis, Handanović radi medaljon koji predstavlja Doboj, odnosno tvrđavu, njegov simbol, zatim suvenir-sat i druge suvenire sa obilježjima grada, koji su umjetnička djela namijenjena posjetiocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana