Умјетност без граница

Александра Маџар
Умјетност без граница

Бањалука - Весели смијех, дјечија радозналост и многобројна питања упућена Ниџи Радозналцу током промоције и читања "Народног буквара" увели су посјетиоце Музеја Републике Српске у међународну манифестацију "Ноћ музеја".

Малишани из бањалучке Основне школе "Бранко Радичевић" имали су прилику да уживају у овом необичном буквару, чије су илустрације одштампане у виду бојанке, а који је за њих осмислио виши кустос етнолог у националном музеју Српске Владимир Ђукановић.

На значај "Ноћи музеја" у суботу увече подсјетио је и министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

- Девети пут смо на овој манифестацији у Републици Српској, а  Музеј РС је институција са којом градимо нове културне обрасце и потребе, с циљем да они буду препознатљиви у европском оквиру - рекао је Мутабџија.

Задовољство није крила ни директор ове институције Нада Пувачић, која је, каже, поносна на групу креативних и способних младих људи из Музеја који су се потрудили да дају свој максимум и да у "Ноћи музеја" све буде како је и замишљено.

- Ова манифестација се мора његовати. Заиста сам осјетила срећу када ми је један родитељ пришао и рекао да је његово дијете у Музеју било прије десет дана и опет је пожељело да дође - истакла је Пувачићева.

Показујући на све малишане занесене у игри, додала је да су они публика која ће за десет година знати шта су култура и културни догађаји.

- Када оду  у свијет, осјетиће  потребу да виде нешто лијепо. На овај начин у дјеци се ствара естетски укус, буде се креативни потенцијали и из њих се извлачи све оно најбоље - нагласила је она.

Документариста националног музеја Никола Загорац, који је учествовао у организацији ове манифестације, подсјетио је да су сви грађани имали прилику да донесу књиге које ће бити поклоњене библиотекама угроженим у поплавама.

Богат програм, који је задовољио различите укусе посјетилаца, трајао је до 22 часа. Велику пажњу привукла је и изложба "Камени свијет леденог доба" кустоса археолога Музеја РС Иване Панџић. У сарадњи са Специјалном библиотеком за слијепа и слабовида лица РС, отворена је и тактилна изложба са натписима на Брајевом писму, како би и слијепе и слабовиде особе учествовале  у овој ноћи.

За музичко-сценски програм били су задужени ученици средњих школа који су се представили плесом и музиком. Наступили су и искусни умјетници, оперска пјевачица Маја Манојловић-Добријевић и пијаниста Арсен Чаркић.

Студенти Ликовног одсјека бањалучке Академије умјетности  током цијеле вечери разним техникама сликали су на тему "Ноћ музеја у Музеју Републике Српске". На инфо пулту "Пошта Српске" публика је имала прилику да бесплатно пошаље разгледницу са мотивима Музеја РС.

Колекција фотоапарата

И посјетиоци су имали прилику да учествују у "Ноћи музеја" и  представе своје колекције. Нина Станаревић и њен отац Марко велики су заљубљеници у фотографију, па су дио своје колекције показали у Музеју РС.

- Овдје је изложен само дио колекције која се састоји од 120 фотоапарата. Врло нам је важно што смо ту, јер не знамо када бисмо имали другу прилику да излажемо - нагласила је Станаревићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана