Умјетник продао невидљиву скулптуру за 18.000 долара

Г.С.
Умјетник продао невидљиву скулптуру за 18.000 долара

Невидљива скулптура италијанског умјетника Салватореа Гарауа, сачињена од “ваздуха и духа”, продата је за чак 18.000 долара, преносе свјетски медији.

Скулптура названа “Ја сам” (Lo Sono), прво продато “невидљиво дјело”, постоји, само не у “материјалном облику”, ријечи су италијанског умјетника, преноси сајт Хајпер бист.

Дјело је, како је прецизирао Салваторе Гарау, више као неки “вакуум”. Италијански умјетник, коме је 67 година, појаснио је да је вакуум “мјесто испуњено енергијом” и додао:

“Чак и у случају да га испразнимо и да не остане ништа, према Хајзенберговом принципу неодређености, то 'ништа' има специфичну тежину. Дакле, има енергију која се кондензује и трансформише у честице, односно нас. На исти начин, постоји Бог и вјерујемо у њега иако га никада нисмо видјели”, објаснио је умјетник.

Предвиђено је да скулптура, иако је невидљива, буде изложена у простору који је димензија пола са пола метра квадратних. Такође, то обавезно треба да буде “у приватном простору”, у коме нема никаквих “опструкција” и гдје свјетло и идеални климатски услови нису неопходни.

Иако се не види, уз скулптуру неименовани купац добио је сертификат аутентичности од умјетника да је “дјело стварно”.

Салваторе Гарау рођен је 1953. године на Сардинији, а завршио је Академију лијепих умјетности у Фиренци. Прву самосталну поставку имао је 1984. године, а у каријери је излагао широм Италије и Европе, а учествовао је и на јубиларном, 50. Бијеналу у Венецији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана