У трци за Оскара шест српских филмова

Приредила: Мирна Пијетловић
У трци за Оскара шест српских филмова

Београд - Услове да се нађе у конкуренцији за избор српског кандидата за награду Америчке филмске академије за најбољи филм на страном језику у 2015. године испунило је шест филмова.

Ријеч је о филмским остварењима: "Бићемо прваци света" Дарка Бајића, "Бранио сам Младу Босну" Срђана Кољевића, "Енклава" Горана Радовановића, "Непослушни" Мине Ђукић, "Ничије дете" Вука Ршумовића и "Споменик Мајклу Џексону" Дарка Лунгулова, саопштила је јуче Академија филмске уметности и науке Србије.

У избору српског кандидата за "Оскара" учествовало је 20 академика филмске умјетности које је за чланове Стручног одбора АФУН именовала Академија филмске уметности и науке Србије.

Састав Стручног одбора изабран је на основу личног пристанка чланова који нису у сукобу интереса са пријављеним филмовима, а америчка Академија одобрила је избор чланова Стручног одбора АФУН. 

Предсједник Стручног одбора је филмолог др Петар Волк, а остали чланови су: продуцент Александар Аврамовић, директор фотографије Радосав Владић, редитељ Вера Влајић, монтажер Љиљана - Лана Вукобратовић, глумци Предраг - Буле Гонцић, Милан - Лане Гутовић, Дара Ђокић и Радмила Живковић. Одбор је именован на једногодишњи мандат.

Чланови жирија су и монтажер Јелена Ђокић, филмолог Божидар Зечевић, редитељ Милан Јелић, сценограф Миленко Јеремић, сценограф Миљен Крека Кљаковић, композитор Корнелије - Бата Ковач, редитељ Мирослав Лекић, редитељ и директор фотографије Божидар - Бота Николић, директор фотографије Милан - Папи Спасић, продуцент Зоран Цветановић и Мартина Шубић-Додочић (маска).

Стручни одбор ће од 1. до 4. септембра у биоскопу "Рода" прегледати пријављене филмове и након стручне расправе гласати у складу са правилима америчке и домаће академије. 
Резултати гласања биће јавно саопштени, наводе из АФУН-а.

Сама церемонија уручивања награда "Оскар" представља најпраћенију додјелу награда у свијету. Ово је такође најстарија церемонија додјеле награда из области медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана