Таласи Лабудовог језера преплавили Бањалуку

Александра Глишић
Таласи Лабудовог језера преплавили Бањалуку

Бањалука - "Лабудово језеро", најпознатији балет на свијету у четири чина, у извођењу Ансамбла Руског државног балета на леду из Санкт Петербурга, био је прави вртлог емоција за Бањалучане.

алетска представа, за који је музику написао славни Петар Иљич Чајковски, гостовала је у суботу увече, а публика која је до посљедњег мјеста испунила Спортску дворану "Борик" била је одушевљена, што је доказивала честим аплаузима. Чаролију на леду извела су 24 клизача побједника олимпијских игара, свјетских, европских и националних првенстава. Посебну занимљивост цијелој причи даје чињеница да се класични балет изводи на клизалишту које се поставља на самој сцени.

Док су се главни ликови "Балета на леду" принц, краљица, чаробњак и краљица лабудова смјењивали на сцени, пред очима публике отварао се бајковити свијет подијељен силама добра и зла.

Интересантне кореографије, костими вриједни хвале, извођачи који су дали све од себе дефинитивно су "купили" све који су дошли се увјере у истинитост прича које су чули о овој представи на леду. Од 1995. године балет на леду из Санкт Петербурга извођен је на многобројним сценама оперских позоришта.

Иначе, све њихове представе се изводе под руководством главног кореографа Константина Расадина, који је заслужни руски умјетник. У посљедњих пет година имали су успјешна гостовања на најбољим сценама у САД, Канади, Холандији, Њемачкој, Кини, Шпанији, Кореји, Тајвану, Грчкој, Португалији, Ирској, Финској, Естонији, Бугарској, Румунији, Аустрији, Швајцарској, Јужној Америци.

Руски државни балет на леду основан је 1967. године и баштини традицију школе класичног балета, а на гостовању у Бањалуци оправдали су све позитивне критике које их прате.

Свијет раскоши која влада на двору насупрот свијету лијепих и скромних становника "Лабудовог језера" створио је буру емоција на сцени која је дефинитивно допрла до публике. Савршено уигран ансамбл за непуна два часа оживио је једну од најпознатијих прича која је до сада много пута извођена у различитим позориштима широм свијета.

Представи су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан, замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић, као и бројне личности из јавног и културног живота Бањалуке и Српске.

Златни спонзор гостовања је Адико банка, а организатор бањалучка агенција "Квин естрада".

Подсјећање

Балет "Лабудово језеро" праизвођење је имао 4. марта 1877. у Бољшој театру у Москви. Петар Иљич Чајковски је музику за балет написао по наруџби Бољшог театра за хонорар од 800 рубаља по либрету који су заједно написали Владимир Бегичев, тадашњи директор московских царских театара и балетан Василиј Гелтзнер по њемачкој бајци "Украдени вео". Иначе, слична бајка постоји и у Русији ("Бијели патак"), чак је по радњи ближа, па се претпоставља да су аутори направили једну мјешавину, узели радњу из руске, а ликове из њемачке бајке. Кореографију за премијеру направио је Вацлав Реисингер. Премијера није баш добро прошла, али се балет одржао на репертоару тог театра до 1883. након укупно 41 извођења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана