Српска историја на филмској траци

Цвија Мркоњић
Српска историја на филмској траци

Источно Сарајево - "Голгота Србије" Станислава Кракова из 1940, "Југославија по вољи народа" Микија Стаменковића из 1988. и "Са вером у Бога" Михаила Поповића из 1932. најзначајнији су филмови програма "У контексту".

Рекао је ово за "Глас Српске" управник архива Југословенске кинотеке из Београда Александар Ердељановић говорећи о манифестацији коју у Источном Сарајеву организује Кинотека Републике Српске. 

Први дио програма "У контексту" требало је да буде отворен синоћ у Палама у сарадњи са Југословенском кинотеком, а посвећен је обиљежавању 100-годишњице почетка Првог свјетског рата. Осим документарних и играних филмова припремљена је и изложба "Србија и Срби на филму у Првом свјетском рату" чији аутори су Ердељановић и његов колега Божидар Марјановић.

- Реч је о изузетно значајној поставци где је хронолошки представљен цео низ снимања од Сарајевског атентата па до ослобођења отаџбине. То чини мозаик дешавања које су забележиле камере домаћих и страних сниматеља - истакао је Ердељановић.

Додаје да је обиљежавање овог јубилеја веома важно, јер  је то први велики свјетски сукоб и измијенио је географску и политичку карту Европе.

- Први пут створена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца и на тај начин српски народ је први пут био заједно у заједничкој држави. Филмске камере имале су веома значајну улогу и забележиле су многе догађаје и омогућиле да генерације и после сто година могу да виде много детаља и осете колико је за Србе тај рат био страшан и крвав - навео је Ердељановић.

Истакао је да је снимање ратних операција било значајно, како за пропаганду војске, тако и за подизање морала међу народом.

Уредник програма Кинотеке Републике Српске Јадранка Пандуревић најавила је да ће манифестација трајати до 30. јуна.

- Публика ће моћи да погледа и документарце "Сарајевски атентат" у режији Суада Мркоњића из 1964, "Церска битка" Светозара Павловића из 1964, "Колубарска битка" Светозара Павловића из 1968 - казала је Пандуревићева.

На репертоару су и играни филмови "Сарајевски атентат" Фадила Хаџића из 1968, као и "Белле епољуе" или "Последњи валцер у Сарајеву"  Николе Стојановића снимљен 1990, а премијерно приказан 2007.  Улаз на све пројекције је бесплатан.

Филм "Марш на Дрину" Живорада - Жике Митровића означиће крај програма, чији је покровитељ Министарство просвјете и културе РС.

Привилегија

Изложба "Србија и Срби на филму у Првом свјетском рату" недавно је постављена у здању Југословенске кинотеке у Београду, а Кинотека РС добила је ексклузивно право да изради копију за РС. Публика у Источном Сарајеву има привилегију да је погледа истовремено када и Београђани.

- Ова респектабилна изложба ускоро ће се наћи пред публиком широм Српске - најавила је Јадранка Пандуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана