Снага српске војске на фотограмима

Александра Маџар
Снага српске војске на фотограмима

Бањалука - Фотограми из филмова које су од 1914. до 1918. године радили сниматељи из Србије, али и из савезничких и непријатељских земаља, удахнули су дух снаге и храбрости која је остала запамћена на филму и фотографијама и оживјели сцене из Првог свјетског рата у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске.

Изложба "Србија и Срби на филму у Првом свјетском рату", која је отворена у уторак увече, окупила је посјетиоце које је занимао један од највећих историјских догађаја.

Поставка је дио програма "У контексту", који организује Кинотека Републике Српске у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда, поводом обиљежавања 100 година од почетка Великог рата.

Посјетиоци су имали прилику да виде и факсимиле различитих докумената и одобрења српске војске за снимања.

- Материјали су изворни и чувају се у Југословенској кинотеци. Изложба је наше огледало, показује српску војску у Првом свјетском рату. Србија је тада имала организовану производњу, односно снимање ратних докумената, за разлику од посљедњег рата, када се врло мало снимало или се манипулисало тим материјалом - рекао је директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија је нагласио да нема општине у Републици Српској која није дала добровољце српској војсци током Великог рата.

Један од аутора изложбе Александар Ердељановић подсјетио је на бројне сачуване кадрове о раду Врховне команде и пробоју Солунског фронта, али и на капиталне материјале као што су пожар Солуна и процес Драгутину Димитријевићу и друговима.

- Без обзира на то што је у мраку ратова много крунског филмског материјала о Првом светском рату заувек нестало, сачувани снимци наших и страних сниматеља 1914 - 1918. године остају као светао пример пожртвовања и истинољубља људи који су их стварали у једном од најтежих периода историје двадесетог века - истакао је Ердељановић.

У Галерији Академије изложба "Србија и Срби на филму у Првом свјетском рату" биће отворена до 21. новембра.

Живојин Мишић

Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић цитирао је начелника штаба Живојина Мишића, који је у Ваљеву 14. августа 1914. године рекао: "Да би се важнији борбени моменти сачували за будућност и у слици, одобравам да г. Ђока Богдановић, хотелијер из Београда, са г. Черновим, сликаром, може вршити кинематографска снимања у области дејства наших трупа. Г. Чернов може поред овога вршити и обична фотографска снимања...."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана