Смиљана Маринковић о награди на Заплету 06: Улога Палчице част и одговорност

Александра Маџар
Смиљана Маринковић о награди на Заплету 06: Улога Палчице част и одговорност

Бањалука - Исконска глад за позориштем у очима, љубав према сцени показана кроз сваки покрет, младалачка свјежина, вјера и нада да је позоришна умјетност она која може да уведе у најскривеније животне тајне, али да изазове искрен смијех, најлакше би описали младу глумицу Смиљану Маринковић.

Таленат показан на овогодишњем Фестивалу "Заплет 06", приликом играња у комаду "Терапија", препознала је публика и жири, а Маринковићева је проглашена најбољом глумицом.

- Награда коју сам добила много ми значи. Ово је моје прво учешће на фестивалу. Надам се да је ово леп почетак једног новог поглавља у мом животу. Признање је и потврда да сам на правом путу и да треба да останем на њему - рекла је Маринковићева за "Глас Српске".

Представом "Терапија", у којој игра са колегом Бојаном Колопићем, у којој су на духовит, али и реалан начин показани проблеми у мушко-женским односима, завршила је школовање на Академији умјетности у Бањалуци. Маринковићева је дипломирала 5. јула у класи професора Јелене Костић Трепетове. Режију за комад који осваја срца публике потписују Белинда Божичковић и Душко Станивук.

- Два месеца смо радили на овој представи. Процес је био препун идеја, маште, полета, подршке, воље, рада и љубави. Све што смо стварали стварали смо заједно. Трудили смо се да ликови буду истинити, да се свако у њима може пронаћи, да испричамо причу сваког од нас - додала је млада глумица.

Након што је дипломирала, врата театра за њу су се широм отворила. Осим "Терапије" имала је част да ради на представи "Од колијевке па до брака" у режији Ане Ђорђевић, која је отворила овогодишњи "Заплет 06".

- Одмах након ове премијере почела сам са радом на представи "Палчица" у Дјечијем позоришту Републике Српске, у режији Александра Пејаковића. Тумачим насловну улогу, што је велика част, али и одговорност - открила је Маринковићева.

Осим тога, спрема се и за одлазак у Прибој на Дане Данила Лазовића, гдје ће се одржати такмичење у говорењу поезије.

Када је ријеч о младим људима који су себе пронашли у свијету позоришта, сматра да имају довољно простора да искажу свој таленат.

- Они који кажу да не могу заправо тиме оправдавају своју немоћ и неуспех. Ако глумац понуди и искаже своју креативност на прави начин, сигурна сам да ће то свако оберучке прихватити. Живимо у свету препуном оправдања, сујете и лажи, али верујем да свака искреност, креативност и рад пронађу своје место и увек се цене - закључила је млада глумица.

Лик Катарине

Као и сваки глумац и ова млада умјетница вољела би да на сцени оживи неке од култних ликова.

- Лик Катарине из драме Душана Ковачевића "Свети Георгије убива аждаху" је моја највећа жеља још од првих помисли да се бавим глумом. Академију сам уписала говорећи један њен монолог. Такође бих волела да играм у некој адаптацији романа великог Достојевског. Има много тога, али још много морам да учим и радим - казала је Смиљана Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана