Славко Штимац за Глас Српске: Спремам се напорно, у позоришту нема грешке

Александра Маџар
Славко Штимац за Глас Српске: Спремам се напорно, у позоришту нема грешке

Бањалука - Позориште је јако озбиљна ствар, као и филм, врло је то слично, али опет на неки начин и различито, на филму ипак имате прилику да поновите и поправите ствари, али у позоришту је то тренутак, све иде уживо, те вечери.

Испричао је ово за наш лист велики српски глумац Славко Штимац, један од оних због којих се филмови пожеле погледати више пута, а међу њима су сигурно култна остварења "Андерграунд", "Сјећаш ли се Доли Бел" и "Ко то тамо пева".

Посљедњих мјесец српски медији не престају да пишу о великом повратку Славка Штимца на даске које живот значе. Позоришна публика имаће прилику да у његовом невјероватном таленту, послије двадесет двије године, ужива за неколико дана, у сриједу, 23. децембра, када ће премијерно бити изведена представа "Клаустрофобична комедија", по тексту незамјењивог Душана Ковачевића и у режији Дарка Бајића, на сцени Звездара театра у Београду. Штимац ће сцену дијелити са Љубомиром Бандовићем, Невеном Ристић, Марком Јанкетићем, Зораном Цвијановићем, Јованом Стојиљковић и Иваном Јанкетићем.

- Деведесетих сам играо у позоришту, онда су ме путеви одвели на друге стране, мало сам путовао, снимао филмове. И после толико година увек је иста прича, стално је присутан осећај одговорности и жеља да оправдате поверење које вам је дато - наставља причу Штимац.

У овом комаду игра Теју Краја, писца којем се мијешају фикција и стварност, реалност и драма коју пише. Овај Душков комад, додаје Штимац, невјероватно је актуелан, слика и дијагноза времена у којем живимо. Пробе су биле дуге и напорне, али Штимац истиче да је много важно да се глумац добро припреми.

- Битно је да те пробе иду како треба и да се установи прецизно шта се дешава и онда је све лакше. Наравно, после одређеног броја извођења све то изгледа другачије, постаје опуштеније. Неки искуснији људи кажу да се представа углавном развија после педесетог играња - казао је овај глумац.

Иако смо више прилика имали да га гледамо на филму, Штимац не може да каже да ли му је већа љубав филм или позориште.

- Све зависи какав је комад у питању и какав је филм у питању. Има једна ствар која је сигурна, бар већина мојих колега тако сматра, сваки нови посао ствара вам осећај да пре тога нисте ништа радили, тако је и у овом послу. Као да крећете од почетка у освајању тог лика и уопште приче. Све је ствар момента, афинитета, не бих поредио шта ми је већа љубав - објашњава Штимац.

Током свих ових година много је путовао, али је ипак налазио времена да оде у позориште, па је дошао до закључка да позоришна, као и филмска сцена данас, прате и опште стање у друштву, све оно што сналази и остале професије.

Некад и сад

Када је ријеч о младим људима и њиховој жељи да искажу свој таленат, Штимац сматра да немају баш довољно простора.

- Некад је то било другачије, било је мање глумаца. Много је младих глумца, постоји доста приватних школа глуме и послова који су повезани са филмом и позориштем. Чини ми се да је принцип, као у капиталистичким друштвима, као на пример у Америци, много је глумаца, а мало њих се бави том професијом, или много сликара, а мало ко се бави тиме, као да тржиште то одређује - прича Славко Штимац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана