Саша Баштинац: Истина која изазива чуђење

Александра Маџар
Саша Баштинац: Истина која изазива чуђење

Бањалука - Моји јунаци су људи због којих су се и атеисти међу нама крстили на улици, али њихове карактерне, менталне и енергетске јачине чине их управо оним херојима који завређују да се нађу у литератури.

Овим ријечима млади књижевник Саша Баштинац описује ликове којима је повјерио главне улоге у свом роману првенцу "Неуравнотежени", који је промовисан у Народној и универзитетској библиотеци РС.

Баштинац је прије романа своју љубав према писаној ријечи показао кроз двије збирке поезије "На пучини сна" и "Депилација језика", којима је, по мишљењу читалаца, али и искуснијих књижевника, поставио добре темеље за свој књижевни пут.

- Љубитеље истинитих и запањујућих животних прича уобличених у роман очекује једна управо таква. Ово је роман који би могао у једном тренутку веома да вас ражалости, али већ на сљедећој страни једва да ћете моћи обуздати смијех - казао је Баштинац.

У пловидбу по мислима и ријечима упустио се само истином и питким стилом писања.

- Читаоци су постали осјетљиви на неистине у дјелима које врло лако "намиришу", али и на филозофско декорисање ствари које се заправо могу врло једноставно осликати ријечима. Награде ми нису падале на ум, моја највећа награда је велика бројност задовољних "прождирача књига" који упуте добру критику или ласкав суд. Не желим да вучем за сукњу љубавницу од стрининог познаника који би могао да ми среди понеку награду код његовог оца који жирира тамо, на некаквом конкурсу, ако ме разумијете - објашњава Баштинац.

Младом писцу, како је рекао, веома је тешко написати први роман, све од припреме, преко штампања, па до промовисања.

- Али ја се не одајем често кукњави. Сматрам да све можемо ако истински то и желимо. Ипак, идеја је само почетни ударац, без боксерских рукавица елана и озбиљног залагања, она нема никакву надоградњу. Ми на нашој књижевној сцени немамо јаког издавача који би стао иза нас и очистио барем пут књиге до читалачке публике. Ипак, изузетно ми је задовољство да настављам успјешну сарадњу са "Бесједом", која је објављивала такође и моје збирке пјесама - додао је Баштинац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана