Режисерка Ања Кавић међу пет најбољих на свијету

Александра Маџар
Режисерка Ања Кавић међу пет најбољих на свијету

Бањалука - Млади умјетници из Бањалуке непрестано доказују да у Републици Српској талента не недостаје, а у списак успјешних уписала се и бањалучка режисерка Ања Кавић која је добила престижну стипендију "Ерасмус програма".

Ања је недавно дипломирала на Академији умјетности у Бањалуци.

- Програм за који сам добила стипендију зове се "ДОК Номадс" - рекла је за "Глас Српске" Кавићева.

Појаснила је да ће наставу на овом програму слушати на три различита универзитета, Универзитету Лусофона у Лисабону, Универзитету позоришне и филмске умјетности у Будимпешти и Колеџу Синт Лукас у Бриселу.

Стипендија је, како каже, за мастер студије документарног филма.

- Настава ми почиње 1. септембра, а први семестар слушаћу у Лисабону - прича Кавићева, која се са нестрпљењем спрема на свој нови пут гдје ће обогати знање.

Мјесец, након што је аплицирала за овај програм, добила је мејл у коме су је позвали на разговор преко "Скајпа". Након тога је утврђена коначна листа студената који добијају стипендије, а част да постане дио ове приче са само још четворо младих редитеља из цијелог свијета, добила је управо млада Бањалучанка.

За пријаву на овај мастер програм, било је потребно да се сними кратки филм на тему "Мој свијет" у трајању од највише три минуте. Филм је требало да осмисли, сними и монтира особа, која аплицира за стипендију. Поред тога, било је потребно доставити биографију и филмографију, те један од претходно снимљених филмова.

-  Искрено, нисам очекивала ни да ћу проћи у овај ужи круг, јер сам некако на брзину одлучила да се пријавим за "ДОК Номадс" програм. Била сам веома изненађена, јер нисам очекивала да ћу добити стипендију - казала је режисерка.

Стипендија јој, како истиче, много значи, прије свега, јер ће бити у могућности да упозна много нових људи који се баве филмом.

-  Бићу у могућности да свој рад и таленат презентујем људима из цијелог свијета, али и да видим радове других колега. Јако сам срећна што ми је пружена оваква прилика да наставим школовање ван наше земље, гдје ћу имати много веће могућности за развијање својих пројеката - рекла је Кавићева.

На овом мастер програму, имаће прилику да научи много ствари везаних за филм, али и културу и начин живљења људи из других земаља.

Филмски фестивали

Ања Кавић је у своју биографију уписала многа значајна признања и награде, а ових дана њен филм "Неко од нас" биће приказан на Филмском фестивалу у Мотовуну.

- Неко машта о 'Оскару', а мени је одувијек била жеља, поред Берлиналеа, да имам филм на Мотовуну, тако да ми се жеља остварила - истакла је она.

Већ сљедећег мјесеца филм ће бити приказан на Брач филм фестивалу, док ће њени филмови "No words" и "Љепотица и смијех" бити приказани и на 21. Сарајево филм фестивалу, у оквиру такмичарског програма "БХ студентски филм".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана