Редитељ Горан Радовановић: Млади у РС желе да снимају филмове

Цвија Мркоњић
Редитељ Горан Радовановић: Млади у РС желе да снимају филмове

Бањалука - Млади уметници морају да верују у оно што раде и да крше правила. Уметност се не учи у школи, зато треба да буду оно што јесу и да дају свој лични печат. Суштина документарног филма је у углу посматрања аутора.

Рекао је ово за "Глас Српске" београдски редитељ Горан Радовановић, који је у Бањалуци водио радионицу документарног филма за младе ауторе у оквиру пројекта "Filming the Other". Програм који је завршен јуче организовала је бањалучка "Визарт филм" продукција.

Редитељ документарца "Енклава" који говори о животу Срба у енклавама на Косову, чија ће премијера бити на београдском Фесту сљедеће године, несебично је подијелио своје знање са младим ауторима у Бањалуци. 

- Сви учесници радионице су сјајни. Посебно ми је драго што многи од њих долазе из мањих места. Изненађен сам квалитетом и образованошћу младих људи у Српској и њиховом жељом да се баве документарним филмом - каже Радовановић, који је снимио и играни филм "Хитна помоћ" као и документарац "Уз Фидела до краја".

Истиче да ова радионица омогућава директан пут до професионалног филма.

- Важно је да сви који желе да уђу у свет седме уметности примењују филмска правила на свој, специфичан начин, тако ће бити препознатљиви - савјетује редитељ који је награђиван за документарне радове "Кастинг" и "Пилећи избор".

За "Енклаву", коју ће публика у Српској такође видјети сљедеће године, каже да ће сигурно изазвати много емоција код гледалаца.

- Волео бих да телевизијска премијера истовремено буде у Србији, Српској и на Косову. Није ми био циљ да се кроз овај филм бавим одређеним човеком. Снимајући документарце никада не манипулишем људима, већ идејама - открива Радовановић.

Два главна лика у филму су дјечаци различитог узраста. Интересантно је да су сва четири дјечака који играју у "Енклави" одабрани у школама из косовских енклава.

- Децу смо изабрали на основу интуиције, мало рада и њиховог карактера. Није било једноставно с њима радити, али рад с најмлађима је и леп због њихове спонтаности - испричао је Радовановић.

Иако иза себе има неколико остварења, каже да не може одредити гдје проналази инспирацију за филмове, али да се она вјероватно крије у његовом образовању, моралу, васпитању и општем кругу интереса.

"Дука фест"

За бањалучки филмски фестивал студентског филма "Дука фест", на којем је прије двије године био члан жирија, Горан Радовановић каже да може стати раме уз раме са сличним смотрама широм свијета.

- Бањалука је одличан центар артикулисаних паметних и младих људи. Ту се осећам као код куће, све ми је блиско - каже Горан Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана