Редитељ Горан Дамјанац о новој представи: Интригантна прича о похлепи и алтруизму

Александра Маџар
Редитељ Горан Дамјанац о новој представи: Интригантна прича о похлепи и алтруизму

Бањалука - Публика која дође да погледа представу "Кандило у розаријуму" имаће прилику да види интригантну причу о похлепи, неправди, али и алтруизму. Комад је занимљивог заплета и отвара вјечна питања о људској природи.

Испричао је ово за "Глас Српске" редитељ Горан Дамјанац, који на малој сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске поставља комад Тихомира М. Стевановића.

Пробе су у пуном јеку, ансамбл националног театра ухватио се у коштац са још једном животном причом, а редитељ поручује да заљубљенике у театар очекује добра историјска драма и разиграна глумачка екипа. Премијерно извођење заказано је за 5. децембар. Драма Тихомира М. Стевановића побиједила је прије двије године на конкурсу "Театар феста" у конкуренцији за најбољи драмски текст, а Дамјанац је објаснио да је на тексту извршио драматуршке интервенције како би отворио што већи простор за глумачку игру.

- Попут других представа које сам режирао, и у овој акценат стављам на глумце који ће умјети да изнесу причу, уз неизоставне аудио-визуелне елементе који треба да створе јединствену атмосферу представе - истакао је он.

Дамјанац сматра да ова прича треба да буде испричана и срећан је, како је рекао, што га је Народно позориште РС позвало да јој удахне живот.

- Комад приказује живот јеврејске породице Минх у Србији у периоду прије, за вријеме и послије Другог свјетског рата. То је и својеврсна хроника једног времена, али и поучна прича о судбини појединца у бурним данима српске историје - испричао је редитељ.

Наслову улогу Грете Минх повјерио је искусној глумици Гордани Милиновић.

- Преостале главне улоге повјерене су Владимиру Ђорђевићу и Горану Јокићу, док ће (поред других чланова ансамбла) гледаоци моћи видјети и деби младог Александра Ристановића у улози Иве Андрића - додао је Дамјанац.

На сцени ће своје глумачке креације показати и Драгослав Љубов Медојевић, Ђорђе Марковић, Бојан Колопић, Огњен Копуз, Драгана Марић/Маја Колунџија-Зорое и Рок Радиша.

Сценографија за представу повјерена је Драгани Пурковић-Мацан, костимографија Ивани Јовановић. За музику и звучне ефекте задужен је Алберт Б. Савић.

Мала сцена

- Увијек је различито режирати на великој и малој сцени, мада и један и други простор имају својих предности. Мала сцена свакако условљава већу интимност, па је управо зато ово бољи избор за причу којој је намјера да потресе и замисли гледаоца - сматра Горан Дамјанац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана