Разоткривени Лилипутанци

Цвија Мркоњић
Разоткривени Лилипутанци

Бањалука - Премијера представе "Пут у Лилипут" Огњена Богдановића, која разоткрива скривене мотиве познатог дјела Џонатана Свифта "Гуливерова путовања", привукла је велики број бањалучких љубитеља позоришта.

Представа је одиграна у понедјељак увече у Дому омладине, а рађена је у продукцији Позоришта младих ДИС из Бањалуке. Аутор пројекта Огњен Богдановић казао је да је желио да разбије предрасуде и покаже да овај роман није само забавно дјечије штиво већ нешто много озбиљније.

- Хтјели смо да укажемо на детаље које смо пронашли читајући књигу. Представа је ударац на човјечанство, политику, религију и културу - рекао је Богдановић.

У комаду је Свифтова иронија приказана кроз више жанрова, а сваки глумац игра више ликова. Како кажу, представу су спремали више од мјесец, а пробе су трајале девет часова дневно.

- Ово је представа која настаје на сцени. Првенствено играм самог себе, али и Лилипутанца, научника, итд. Ми улазимо на сцену као ми, а касније мијењамо ликове - казао је Огњен.

Истакао је да су пронашли врло занимљиве чињенице у вези са Свифтовим дјелом, па су одлучили да покажу другу страну литературе за дјецу.

- У Великој Британији је наређено да се ова књига штампа као дјечије штиво и забрањена је за читање одраслима - истакао је Богдановић.

У представи осим аутора играју и Анандо Ченић, Душан Урошевић и Теодора Шипка.

- Играм саму себе и Гуливера, док се остали глумци смјењују као разни Лилипутанци. Гуливера тумачим као жена и у представи није превише изражена мушка улога - казала је Шипка.

Додала је да јој је рад на представи био веома занимљив, као и да су јој забавне бројне трансформације на сцени.

Наставци

Огњен Богдановић подсјећа да "Гуливерова путовања" имају и два наставка намијењена одраслима.

- У тим дијеловима Гуливер одлази у земљу чудовишта и у земљу коња - казао је Богдановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана