Раде .Шербеџија: Од битанги није могла да се спаси Југославија

Танјуг
Раде .Шербеџија: Од битанги није могла да се спаси Југославија

Београд - Страшно је да овдје има толико талентованих и вриједних људи, врхунских спортиста и умјетника, а да смо ми ипак успјели да заратимо са сопственом браћом, казао је за Танјуг холивудски суперстар Раде Шербеџија приликом потписивања својих књига "Странац, (изабране пјесме)" и "До посљедњег даха" у издању Нове књиге на Београдском сајму књига.

Он је истакао да "смо уз све те наше дивне таленте остали накако заостали чим смо могли да се крваво побијемо на крају двадесетог вијека.


"Словаци у Чеси су успјели да се договоре. Код њих је дошао час када су јако лоше мислили једни о другима и упркос тој негативној емоцији, они се нису потукли већ у договору разишли. А шта су наши урадили...Сви народи на простору бивше Југославије... замрзјели браћу... кренули једни на друге. Па није случајно да су сви ти највећи ратници, назови хероји који су завршили у Хагу, заправо кримилци", казао је Шербеџија.

Он је напоменуо да су ти криминалци искористили неправду која је учињена несрећним људима да произведу слијепу мржњу међу југословенским народима.

"Битанге ето шта су ти који су завадили обичан народ. Од тих битанги није могла да се спаси дивна Југославија. Није важно ко је виисе страдао, чије су жртве најбројније, јер нисмо смјели да дозволимо да један поштен и частан човјек изгуби живот у Југославији. Неправедно одузет живот је свемираска катастрофа. Нисмо могли да се цивилизацијски носимо са историјским тренутком", казао је Шербеџија.

О књизи "Странац (изабране пјесме)" прослављени глумац каже да је избор његових пјесама направио професор филозофије Никица Петковић, предсједник Друштва писаца у Хрватској.

"Ове пјесме су о животу, а има и љубанвих, али најмање. Ко ме зна као умјетника познаје какве пјесме пишем", казо је Шербеџија.

За њега је Сајам књига дивно мјесто на којем се људи дефинитвно осјећају боље.

"Овај Сајам књига је увијек био највећи у региону. Присуствовати таквом вашару различитих људи који долазе овде да би били део једне свечаности то је нешто фантастично са чиме се треба поносити", казао је Шербеџија.

По његовим ријечима овогодишња Нобелова награда отишла је у праве руке.

"Боб Дилан је песник прије свега. Он је попут нашег Арсена Дедића. Пјесник који је на оригиналан начин успио да своје пјесме обоји музиком. Многи важни професионални писци су на почетку Арсенове каријере признавали да је он пјесник. Дедић је за мене био један од најважнијих модерних југословенских пјесника. Баш тако је Дилан на свјетском нивоу, један од наважнијих савремених свјетских песника", истакао је Шербеџија.

Он напомиње да постоји још пуно пјесника са простора бивше Југославије који су зашлужили Нобелову награду.

"Данило Драгојевић прије свих...Његове пјесме обожавам. Волим Васка Попу, српску модерну...Ђуру Јакшића, Диса...или за мене најзначајнијег пјесника Бранка Миљковића. Стално се враћам њиховим пјесмама и сада запажам неке које никада нисам читао. Мој концерт који је заказан у Сава центру, 27. децембра, носиће име по Миљковићевој пјесми ''Узалуд је будим'', казао је Шербеџија.

Његова књига пјесама добила је име "Странац", јер се у једном моменту свог живота осјетио као странац.

"Живио сам 17 година по Лондонима и Лос Анђелесима...и наравно да сам постао странац. Многе моје пјесме настале су из те перспективе" рекао је Шербеџија.

Славни глумац нам је потврдио да и даље игра тенис.

"Јуче са играо и био сам много добар", казао је Шербеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана