Промовисана Настја црта сунце Лане Басташић: Поглед на свијет очима дјетета

Александра Маџар фото: А. Чавић
Промовисана Настја црта сунце Лане Басташић: Поглед на свијет очима дјетета

Бањалука - Када пишете за дјецу, морате да оставите све маске у ладици. Није довољно имати принцезу и вјештицу, важан је ефекат који прича оставља иза себе.

Испричала је ово за "Глас Српске" књижевница Лана Басташић описујући оно чиме се водила док је писала књигу за дјецу "Настја црта сунце" са којом су најмлађи читаоци и њихови родитељи имали прилику да се упознају у сриједу увече у Дјечијој библиотеци "Борик".

Да су дјеца извор најискренијих емоција и да својим малим умовима пуним маште могу да покрећу свијет, доказ је и ова књига у којој је ауторка описала одрастање мале Настје којој је она тетка..

- Ова је књига настала као нека врста Настјиног и мог дневника игре, међутим, она говори о важности маште у нашим животима и вјерујем да ће свако дијете моћи да се пронађе у томе. Трудила сам се да останем унутар дјечије логике. У овој је књизи тетка та која учи, а Настја та која јој помаже да види свијет на други начин. Надам се да ће се и одрасли подсјетити како је то било некад када су били мали и допуштали свијету да их изненади - додала је Басташићева.

Дјеца су имала прилику да разговарају о књигама које воле, о својим играчкама и омиљеним играма. Књига је првенствено намијењена предшколском узрасту. Приче о мајмуници Маши, заљубљеном плишаном мишу, господину псу из Енглеске и другим Настјиним играчкама говоре о томе како смо сви другачији и како свако дијете има право да посматра свијет из сопственог угла.

- Вољела бих да најмлађи осјете како свијет књижевности може да буде забаван. С друге стране, искрено се надам да ће и родитељи увидјети важност читања за дјецу и да ће Дјечија библиотека од сада имати више посјетилаца - казала је књижевница.

Нажалост, није прва која сматра да књижевности, генерално, на домаћој сцени писане ријечи није посвећено довољно пажње.

- То је зато што живимо у времену лаких и брзих рјешења. Немамо времена за причу јер она захтијева да успоримо и укључимо мозак. То што неко не воли да чита не даје му за право да ускраћује тај ужитак свом дјетету. Дјеци су приче потребне како би себи објаснили сами себе и схватили свијет у којем живимо. То је већ научно доказана чињеница. Сва дјеца су рођени читаоци, ми смо ти који треба да их приближимо књигама - нагласила је Басташићева.

Илустрације

Сјајне илустрације за књигу "Настја црта сунце" урадила је Санда Дукић.

- Најраније сјећање које имам на књижевност јесте слика Малог принца како стоји и гледа у ружу под стакленим звоном. Касније су дошле ријечи и понудиле све одговоре. Илустрације су корак између језика и маште, ту су тек да покажу дјеци пут у причу гдје потом сами треба да наставе даље и измаштају остатак. Од почетка сам одлучила да ништа у књизи неће бити компјутерски урађено: све је насликано руком и стога ближе дјечијем свијету и, још важније, начину на који дијете црта. Сунце на насловној страници је инспирисано цртежом који је Настја насликала са три године. Сандра Дукић је обавила феноменалан посао за ову књигу и она не би била то што јесте без њених илустрација - објаснила је Лана Басташић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана