Промовисан репринт књиге Бранка Чубриловића о Петру Кочићу

Срна
Промовисан репринт књиге Бранка Чубриловића о Петру Кочићу

Београд - На штанду Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду промовисана је књига "Петар Кочић и његово доба", Бранка Чубриловића, у издању Задужбине "Петар Кочић" Бањалука, о лику и дјелу једног од највећих људи овог тла.

Ово је репринт прве књиге о Петру Кочићу, која је издата још 1934. године, 18 година послије Кочићеве смрти. Репринт је сачувао првобитни изглед корица оригиналне Чубриловићеве књиге.


Никола Вуколић је у име Задужбине рекао на промоцији да је Бранко Чубриловић значајна личност, љекар и политички прегалац, по опредјељењу посвећен ослобођењу човјека и његовом добру.

Вуколић је навео да је Чубриловић показао велики истраживачки дар и да у својој књизи говори о Кочићевом дјетињству, ђаковању, првим борбеним наступима, студијима, државној служби, сукобима са властима, покретању револуционарних гласила, тамновању, наступима у парламенту, боловању и смрти 1916. године.

"Чубриловић у писању показује одговорност и темељитост. Он се користи свим могућим материјалима, од новинских чланака, архивске грађе, списа, до личне преписке, исказима живих свједока Кочићеве акције, или и легендама о Кочићу", рекао је Вуколић.

Директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић рекао је да је ова књига репринт издања обављеног 1934. године, те да се може посматрати у двије равни.

Он је навео да је једна раван опсервација Кочића и његовог дјела, и рефлексија Кочићевог доба на оно што се дешавало 1914-1918. године, у чему је Чубриловић био учесник, а друга је сама породица Чубриловић, која је дала многе познате личности, међу којима тројицу браће Чубриловић, који су на различите начине били учесници у Сарајевском атентату.

Давидовић је рекао да је Бранков брат Васо Чубриловић био академик, а брат Вељко Чубриловић био је директни учесник атентата у Сарајеву, те да је и Бранко био осуђен, након чега је наставио школовање у Прагу и постао љекар, а потом и министар у влади Цветковић-Мачек.

Он је додао да је Бранко Чубриловић баштинио националу, политичку и класну идеју Петра Кочића о социјалној једнакости, као и да је покренуо часопис "Развитак" у Бањалуци, те да је био активан у вези са подизањем споменика Петру Кочићу у Бањалуци, али и да је ударио темеље у оснивање бање у Теслићу, гдје је и умро 1962. године.

Професор Душко Пеуља, који је написао предговор за репринт издање, рекао је да је Чубриловићева књига о Кочићу била замајац каснијег интересовања за Петра Кочића и да је ово најкоректнија Кочићева политичка биографија.

Он је рекао да би требало да се објаве и необјављени мемоари Бранка Чубриловића, јер је био учесник преломних догађаја 20. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана