Приједор: Дашак умјетности на зиду зграде

Снежана Тасић
Приједор: Дашак умјетности на зиду зграде

Приједор - Мађарски стрит арт умјетник Атила Саможи Видам завршио је прексиноћ осликавање мурала "Трансформација" на фасади једне зграде у центру Приједора. Након тродневног рада умјетник је био задовољан како је текао рад на оцртавању мурала и коначним резултатом свог рада.

- Јако сам задовољан организацијом комплетног посла, а посебно како сам примљен код грађана који су ових дана гледали како радим - истакао је Видам.

Он је додао да мурал изгледа много боље него што је очекивао.

- Кад се направи скица на папиру, никад се не зна како ће то изгледати на зиду, али сада када видим завршен рад веома сам задовољан - рекао је Видам.

Он је додао да нема разлике у томе да ли се мурал ради у Берлину, Њујорку, Амстердаму, Паризу, Сао Паолу, гдје је иначе радио мурале, или у Приједору, те да је од величине града битно окружење гдје се мурал ради.

- У Берлину су се већ навикли на мурал и на многе зграде исцртане графитима, тако да не реагују на исти начин као људи у Приједору, али зид је зид и људи воле мурал и поготово воле да гледају како мурали настају - рекао је Видам.

Он је нагласио да ће се у његовој биографији професионалног илустратора и муралисте сигурно наћи и Приједор, будући да му је ово тренутно најдражи мурал који је до сада урадио.

Његов мурал "Трансформација" побиједио је у конкуренцији преко стотину приједлога за мурал пристиглих на конкурс за додјелу награде "Паола де Мањинкор 2014" за најбољи мурал у Приједору, који је расписало Удружење ликовних умјетника Приједор.

Предсједник овог удружења Борис Еремић изразио је задовољство урађеним послом.

- Ми смо презадовољни Атилом као човјеком и као умјетником, посебно његовим радом и велика нам је част да се поред свих "великих" дестинација по свијету гдје је до сада радио, његов мурал од сада налази и у Приједору - казао је Еремић.

Награда "Паола де Мањинкор" названа је по италијанској сликарки, која је 1998. године на зиду приједорске Електротехничке школе осликала први мурал. Награду чине плакета, новчана награда од 3.000 КМ и могућност осликавања једне фасаде у граду побједничким радом. На првом конкурсу за додјелу међународне годишње награде за најбољи мурал "Паола де Мањинкор" побиједио је "Шеширџија" академске сликарке Наташе Коњевић из Бањалуке. Он је осликан на зиду високом дванаест метара у шеталишној зони у Приједору.

Свечано отварање новог градског мурала је заказано за 5. септембар.

Приједор - град мурала

- Лично волим ту идеју коју заговарају млади умјетници овдје да овај град постане град мурала. То је помало субјективно мишљење једног муралисте, али сваки пут када неко одлучи да неку фасаду украси неким цртежом, то је за мене добро - рекао је Видам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана