Прича о љубави и пропасти Обреновића

Јасмина Перишић
Прича о љубави и пропасти Обреновића

Бањалука - Књажевско-српски театар из Крагујевца представио се публици у Народном позоришту РС комадом "Зелени зраци", на почетку вишедневне турнеје којом ће бити обухваћено шест градова Српске и Србије.

Комад аутора Горана Марковића пред бањалучком публиком, који је одигран у уторак увече говори о паду династије Обреновић, са акцентом на великој љубави између Драге Машин и Александра Обреновића. Режију потписује Милица Краљ, а главне улоге повјерене су Милошу Крстовићу и Исидори Рајковић.

Према ријечима аутора овог дјела, прича о браку и погибији Обреновића постала је дио фолклора овог народа и нема Србина који о њима не зна већину детаља.

- Прича о Обреновићима ме је деценијама прогањала. Можда зато што је моја бака као тринаестогодишња девојчица, са балкона своје куће смјештене недалеко од Старог двора, посматрала убиство краља и краљице - рекао је Марковић. Првобитна идеја му је била да на ову тему сними филм, али се на крају одлучио да на даскама које живот значе реализује своју опсједнутост овим случајем.

Овом комаду који на скромној сцени дочарава раскош српског двора помогла је бројна постава глумаца, па се публици поклонило чак њих 16. Највећи утисак на гледаоце оставили су главни глумци у улогама краља и краљице, али је публика громогласно аплаудирала и телевизијском глумцу Мирку Бабићу, познатијем по улози Драгојла у серији "Село гори, а баба се чешља".

- Играо сам Милана Обреновића, којег историја памти као великог коцкара и женскароша. Својом улогом желео сам да опоменем гледаоце никако да критикујем лик који тумачим. Као глумац никада не бих прихватио улогу која би блатила мој народ - рекао је Бабић.

Глумица Исидора Рајковић, која игра харизматичну Драгу Машин, каже да је било јако тешко ући у лик српске краљице.

- Најтеже је било што је драматургија помало филмска и изломљена. Сцене су јако кратке па је теже дочарати лик. Лакнуло ми је што у Горановој причи није било дилеме да ли Драга воли Александра или не. Ипак, требало је дочарати једну паметну, мудру и надасве способну жену - рекла је Рајковићева и додала да је највише занимао утисак који њен лик оставља на публику.

- Стално сам питала редитељку који утисак би требало да остави Драга Машин. Коцкице су се саме поклопиле. Без сумње је представљена у лепшем светлу, што мислим да ипак није далеко од истине - каже Рајковићева.

Представа носи симболичан назив "Зелени зраци", а Рајковићева каже да је то Марковићев печат и представља хемију и љубав која се десила између актера ове приче.

Турнеја

Представа "Зелени зрак" премијерно је приказана на Дан театра, 15. фебруара 2014. У оквиру турнеје која обиљежава стогодишњицу од почетка Првог свјетског рата представу ће, осим бањалучке, погледати публика у Зрењанину, Лакташима, Шапцу, Ужицу и Книћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана