Преношење знања наша обавеза

Александра Маџар
Преношење знања наша обавеза

Бањалука - Безгранична срећа и исконско испуњење душе, одговорност и понос, само су нека од осјећања која се преплићу у глумцима који своје искуство преносе на младе таленте жељне живота на позоришним даскама.

Глумци. У ову једну ријеч стане безброј различитих ликова који су снагом свог талента оживјели на сцени и публику довели до смијеха, суза, збуњености, али у исто вријеме били одлични ментори малишанима који желе да крену мистериозним путевима театра.

Глумица Николина Јелисавац, која је много пута показала своју глумачку моћ на сцени Народног позоришта Републике Српске, ове године први пут се нашла у улози умјетника ментора. Иако је скромно објаснила да су јој обје ријечи, ментор и умјетник, звучне и огромне, те да из поштовања према људима који су оставили значајан траг и у далекој и у блиској будућности, она не може себе назвати тако, предано је радила са групом најмлађих полазника Студија "Јазавац".

- То је за мене изузетно одговоран и озбиљан посао. Преносити знања и искуства, из разних области и професија, на младе с циљем квалитативног напретка, јесте наша друштвена обавеза. Некада је то чисто људска потреба, да љубав коју ти гајиш према некој умјетности или науци пренесеш другима и на тај начин се она шири и његује даље - објаснила је Јелисавац.

Оно што је најдрагоцјеније у раду са дјецом, како је рекла, је тешко описати.

- Преплићу се многе ствари. Њихова отвореност, спонтаност, уживање, здрав осмијех и на крају радост када смо видјели плодове нашег рада. Оно што ми је било јако важно јесу моменти у којима су они били моји предавачи. То је била непроцјењива размјена - истакла је она.

Едукацији младих несебично је од 2000. године посвећена глумица Слађана Зрнић, која је током свог рада предавала у Њемачкој и цијелој БиХ.

- Основала сам са професором Санелом Видовић, прије десет година Аматерску трупу "Миленијум" из Српца, а крајем августа нас очекује седма премијера "И дјевојчице играју фудбал" Ђурђе Лили-Хорват. Такође, прије четири године заједно са колегиницом глумицом Драганом Марић покренула сам Студио "Јазавац" - подсјетила је Зрнићева.

Чињеница да су кроз часове глуме дјеца на неки начин заштићена од лоших утицаја улице и разних стресних ситуација, за ову глумицу представља задовољство.

- Научите их да се играју, јер данас дјеца немају та интересовања. Имају их, али на потпуно другачијем нивоу. Радом са младим људима стварамо квалитетну публику и омогућавамо дјеци која се издвајају талентом да још више напредују и у будућности постану наше професионалне колеге - казала је Зрнићева.

За глумца Велимира Бланића, који од 2006. године ради као асистент на Академији умјетности у Бањалуци, преношење искуства на студенте је једини смисао педагогије.

- Знање не треба чувати, ни крити од других, јер ако педагог нема потребу да свог ученика учини бољим од себе самог, онда није прави педагог - нагласио је Бланић.

Он се такође ове године прикључио креативном тиму Студија "Јазавац", па тако каже да има част да ради и са најмлађим заљубљеницима у позоришну умјетност.

- Најдрагоцјенији је осјећај задовољства и испуњености након успјешно оствареног пројекта и среће која се невјероватно брзо шири и осваја све присутне. Поред толико свеприсутног незадовољства у народу, ја припадам оној категорији која је нашла своје мјесто под сунцем и не пада ми на памет да се склањам у неки хлад и да одмарам од среће. Примијетићете да сам више пута споменуо термин среће. То није случајно - нагласио је Бланић.

Ђорђевић

Са полазницима Студија "Јазавац" успјешно је радио и глумац Владимир Ђорђевић.

- Најдрагоценије у мом досадашњем раду су емоције и искуства која они мени пружају кроз сваки приметни резултат постигнут током наше сарадње и дружења - рекао је Ђорђевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана