Премијером отворена 87. сезона у Народном позоришту РС: Жртва и страдање у борби за слободу српске мисли

Александра Маџар
Премијером отворена 87. сезона у Народном позоришту РС: Жртва и страдање у борби за слободу српске мисли

Бањалука - Живот у коме се води борба између лудила и разума у човјеку чије срце куца за слободу и отаџбину кога је онда када је било најтеже, а и сто година послије његове смрти гријало сунце талента, оживио је на даскама театра.

Пред публиком у сриједу увече стајао је Петар Кочић, громада српске књижевне мисли, али другачији од оног о коме смо слушали, читали и учили. Премијера комада "Посљедњи мејдан Петра Кочића" по тексту Вулета Журића и у режији Небојше Брадића отворила је врата 87. сезоне Народног позоришта РС, а испред тих врата публику је дочекала уморна душа, замишљени поглед овог писца у душевној болници у Београду, депресивни Београд под окупацијом Аустроугарске. У позоришној сали, како то и треба да буде, облаци од питања, а на нека од њих послије дугих аплауза одговорио је и Вуле Журић, који је први пут гледао "оно што је написао".

- Без обзира на то што је скончао у тој установи, хтио сам да кажем да је Кочић изашао као побједник. Он није трагични јунак босанске мисли, него човјек који се борио да та босанска мисао може да буде изречена. Многи су морали да не успију слободно да кажу шта мисле, а да не трпе зато посљедице за живота, да бисмо ми данас могли слободно да мислимо - казао је Журић и похвалио игру ансамбла, као и глумца Жељка Еркића, који је тумачио лик Кочића, за којег каже да је оправдао очекивања.

У захтјевном лику Косте Хермана у којем је сажета снага Аустроугарске монархије у Београду и симбол онога што је сломило Кочића, нашао се глумац Златан Видовић.

- Херман је хвалисавац, егоманијак и има опсесивни проблем са ликом Петра Кочића. Мислим да смо успјели приказати главну линију протагонисте и антагонисте - казао је Видовић и истакао да нема више народних трибуна какав је био Кочић те да се, упркос његовом трагичном крају, исплати говорити у име свог народа у правом смислу те ријечи.

Нагласио је да је комад значајан и због приказивања дијела живота српског писца о којем се није много знало.

- Надам се да смо публици приближили жртву и страдање нашег највећег крајишког књижевника - рекао је Видовић који је и овај пут на сцени показао моћ талента.

Глумачке креације показали су и Владимир Ђорђевић, Ђорђе Марковић, Наташа Иванчевић, Миљка Брђанин, Сандра Љубојевић, Горан Јокић, Данило Керкез, Борис Шавија, Рок Радиша, Бошко Ђурђевић и Александар Руњић. У изложбеном салону Народног позоришта РС "Живорад Жика Пећарић" отворена је изложба икона Драгане Пурковић-Мацан под називом "Византијска икона". Премијери и отварању изложбе присуствовале су бројне личности из јавног и културног живота, међу којима су и посланик у Народној скупштини и новоизабрани градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, делегат у Дому народа Парламента БиХ Небојша Радмановић, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић, директор Музеја РС Нада Пувачић, декан Академије умјетности РС Лука Кецман и многи други.

Награђени Иванчевићева и Марковић

Традиционално, као и претходних година, на отварању нове сезоне награђени су најбољи глумци и представа из претходне. Овај пут награђени су искусни и одлични глумци националног театра Ђорђе Марковић и Наташа Иванчевић, док је комад "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима" Младена Матерића оцијењен најбољим. Награде је уручио министар просвјете и културе РС Дане Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана