Поука о снази љубави

Александра Маџар
Поука о снази љубави

Бањалука - Све је спремно за вечерашњу премијеру луткарске представе “Ми-Ши-Сан” у режији доајена српског луткарског позоришта Живомира Јоковића у Дјечијем позоришту РС, а глумачки ансамбл са нестрпљењем чека да комад оживи пред њиховом вјерном, малом публиком.

Премијерно извођење заказано је за вечерас у 19 часова на добро познатој сцени Дјечијег позоришта РС.

Осим што су се сложили да је рад са Јоковићем драгоцјено искуство, посебно су срећни што ће најмлађи посјетиоци на сцени видјети стилизовану представу, са снажном поруком, која љубав као најчистије осјећање, ставља на пијадестал.

Једна од насловних улога пољског миша Ми-Ши-Ко, повјерена је младом глумцу Милану Трнинићу који је за “Глас Српске” испричао да је рад на представи текао одлично, превенствено због тога што је редитељ имао комплетну идеју и о редитељској и глумачкој поставци.

- Малишане очекује добра луткарске представа. Радити са Живомиром Јоковићем велика је част. Дјеци ће сигурно бити уживање да гледају ову представу - казао је Трнинић.

Истакао је да је ријеч о поучној бајци у којој у првом плану није материјализам.

- Породица мишева жели да се њихова кћерка уда за најмоћнијег и најбољег миша, а она жели да уда за онога кога заиста воли. Поука саме представе је да није битно ко има колико новца, већ да има велико срце и велики дух, али и да се двоје воле. Ријетке су данас представе у позоришту које имају тако снажну поруку - сматра Трнинић.

Са њим се сложила и принцеза мишица Ми-Ши-Сан, Ђурђа Вукашиновић, којој је ово трећи пут да сарађује са Јоковићем.

- Свака улога је ново искуство, а посебно ми је драго што имам прилику да сарађујем са Живомиром Јоковићем. Он је човјек који посједује огромно знање о позоришту, а посебно о луткарству, па сам у овој представи могла и да допуним своје знање - испричала је глумица.

Вукашиновићева је имала прилику да овај комад гледа у извођењу позоришта из Суботице коју је такође поставио Живомир Јоковић и каже да јој је остала у посебном сјећању.

- Знам како представа изгледа са обје стране. Комад је занимљив, питак и поучан, једноставно диван. Сигурна сам да ће се свидјети малишанима - поручила је Вукашиновићева.

Дрску мајку, Госпођу Мишицу, која својој кћерки забрањује да се уда за оног којег воли, јер сматра да нико није вриједан њене кћерке, оживјела је глумица Зорана Шуман.

-  Комад говори о љубави као неисцрпној теми, о љубави која на почетку бива забрањена од стране родитеља, али не бих да вам откривамо детаље, желим да публика дође и погледа представу - каже Шуманова.

Шуманова је рекла да је модерно вријеме донијело дјеци много више слободе.

- Искрено се надам да ће малишани овај комад прихватити са пуном пажњом, као и све представе Живомира Јоковића - нагласила је Шуманова.

Глумци

Осим Шуманове, Вукашиновићеве и Трнинића у комаду се појављују и Ђорђе Јанковић, Ана Анђелић, Свјетлана Андрић, Слободан Перишић, Божана Бијелић и Милан Џида.

Упечатљива сценографија плод је креативности Берине Шушчевић. Комад траје 45 минута и намијењен је малишанима вртићког узраста, од четири године па навише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана