Пијанисткиња Наташа Савић из Бањалуке спремна за солистички концерт у Италији: Прва круна музичке каријере

Александра Маџар
Пијанисткиња Наташа Савић из Бањалуке спремна за солистички концерт у Италији: Прва круна музичке каријере

Бањалука - Када се у једној особи споје љубав према музици и књижевности роди се душа у потпуности испуњена умјетношћу.

Tакво биће је Наташа Савић, чији је свијет проткан нотама и писаном ријечи. Она је студент прве године клавира у класи професора и пијанисте Арсена Чаркића на Академији умјетности у Бањалуци, али и друге године на смјеру за српски језик и књижевност на Филолошком факултету, такође у Бањалуци.

Почетак септембра, још занесен од љета, такав ће бити и за њену умјетничку душу, јер са великом радошћу спрема први званични солистички концерт који ће одржати 10. септембра у италијанском граду Империја. Будући да се у Италији концерти класичне музике одржавају у црквама намијењеним за такве догађаје, Савићева ће наступити пред публиком у цркви St. Chaire.

- Пружити прилику некоме са стране да вас чује, да послуша оно у шта је уложено толико труда и љубави и одрицања, свакако да представља највиши циљ умјетности, који описује њену суштину и то да је самој себи сврха. Овај наступ представља круну мог петнаестогодишњег бављења музиком и надам се ће их и будућности бити још таквих, јер су овакви наступи оно што даје подстицај и не допушта да се заборави једна много битна ријеч, рекла бих суштинска, када је у питању сама музика, а то не значи само свирати клавир већ бавити се музиком - рекла је Савићева.

Када је у питању свирање ван граница наше државе, то искуство доживјела је, како каже, прије три године када је такође наступала у једном италијанском позоришту као солиста.

- Нисам сигурна колико сам тада имала потпуно развијен осјећај битности оваквих наступа за мене као свирача, перформера. Концерт који ћу одржати у суботу је једна међународна референца која осим са формалне стране солистичког концерта мени много значи, јер представља оно најбитније искуство које један музичар може и треба да добије, а то је свирање у држави гдје је култура цијењена - нагласила је Савићева.

За њу је Италија најљепша земља за свирање класичне музике.

- Љубав коју Италијани имају за културу и умјетност једноставно је немјерљива. Код њих и они који се не баве овим уживају у слушању дјела класичне музике, цијене оне који се баве, па на крају и организују солистичке концерте који су саставни дио озбиљних вечери, као што је случај са мојим концертом - прича млада умјетница.

Мотивација за студенте

- Студенти су на некакав начин затворени у себе кад су у питању јавни наступи, понекад се све своди на давање испита на Академији и свирање у четири зида пред комисијом. То је онај калуп у који музика једноставно никада не би требало да западне. Догађаји попут ових доносе велику мотивацију и свакако да су саставни дио онога што учествује у изградњи музичара као личности, тјера на даљи, бржи, бољи и учесталији рад - сматра Савићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана