Пијаниста Динко Благојевић: Лоша музика је агресивна

Александра Маџар
Пијаниста Динко Благојевић: Лоша музика је агресивна

Бањалука - Надам се да ћу што боље "донијети" дјела која свирам, пошто су она већ довољно емотивно богата да на њих резонују сви који уложе мали труд да се отворе према умјетничкој музици, која са своје стране узвраћа великом духовном и умјетничком сатисфакцијом.

Рекао је ово за "Глас Српске" пијаниста Динко Благојевић, чији наступи увијек изазивају велику пажњу, а који се ових дана спрема за концерт у Галерији САНУ у Београду. Публика у овом великом граду у његовом раскошном таленту уживаће 14.

- Мишљења сам да се свирач при избору дјела увијек треба водити једино и само сопственим афинитетом и љубављу према одређеној музици, одређеном стилу или дјелу. Све друго једноставно није искрено иако ће неко можда рећи да овакав став није професионалан. Наравно, могућ је и другачији приступ - казао је Благојевић.

У току музичког школовања, односно бављења музиком, прича Благојевић, човјек стекне одређени осјећај навигације кроз музичке стилове, упознаје своје афинитете те једно дјело води ка другоме и музичар препознаје елементе једног стила (или епохе) у другом, као и деликатне музичке нити заједничке готово свим периодима развоја музичке умјетности, а можда и умјетности уопште.

- Лични афинитет је нешто што се култивише и на чему се ради. И код музичара, и код публике - сматра пијаниста.

Као професор клавира на бањалучкој Академији умјетности труди се да својим студентима пренесе и практичне и умјетничке ствари.

- Понекад је потребно вратити се на мало ранији "стадијум" развоја, понекад не. Некада они то схватају, а некада им се баш и не свиђа. Желим да усвоје важност радне рутине, свакодневног вјежбања, ефикасног вјежбања те константног рада на себи. Желим да избјегну моје грешке и лутања у раду на клавиру. Желим да још више воле музику и да се та љубав увећава сваким даном. То је и најбитније. Све друго дође из тога - надахнуто говори Благојевић.

Не вјерује, како каже, у подилажење укусу публике.

- Класични репертоар је довољно привлачан за људе разних степена образованости и културних профила и сви они могу да га схвате и заволе. Можемо га освјежити у приступу, али га није потребно презентовати на исувише радикалан или на начин који је на граници неукуса. Потребна је само истрајност и посвећеност и то не само музичара, већ и саме публике. Правој умјетности се мора прићи - истиче Благојевић.

Осврнуо се и на лошу музику.

- Она је данас општеприсутна. То је она музика за коју су изрази кич и шунд преблаги и у ствари јој ласкају, јер је агресивна, нападна, непристојна и неваспитана. Она се сама намеће и не пита вас да ли је добродошла. Она напада попут роја комараца. Када уђе у ментални склоп, које вриједности она може да подари човјековој личности?! Чиме да га обогати?! Како да га не отрује?! - наглашава Благојевић.

Насупрот томе напомиње да умјетничка музика захтијева мали напор личне иницијативе, мало трагање, а онда нештедимице и многоструко награђује и обогаћује човјека.

- Образовању публике се мора прићи организовано, свјесно и бескомпромисно, ма како то тешко било и ма какви отпори били присутни. Већ у најранијем узрасту и кроз цијело школовање, а и за одрасле, наравно - сматра Благојевић.

Концертни простори

- Бањалуци недостаје мањих концертних простора величине галерија у којима би се одвијао редован концертни живот и гдје би ученици нижих и средњих музичких школа редовно наступали. За то је неопходна набавка клавира, довољно квалитетних за овакву намјену - сматра Динко Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана