Отворени 42. Књижевни сусрети на Козари

Срна
Отворени 42. Књижевни сусрети на Козари

Приједор - Манифестацијом "Пјесници пјеснику, мајци и Козари" вечерас су у Позоришту Приједор свечано отворени 42. Књижевни сусрети на Козари.

Ове године манифестација је у знаку обиљежавања 72 године од првог објављивања поеме "Стојанка мајка Кнежопољка" у слободном Грмечу и 69 година од првог штампања ове књиге.

Градоначелник Приједора Марко Павић истакао је да манифестација траје 42 године што довољно говори о традицији и настојању да се на легендарној Козари очува лијепа традиција дружења са пјесницима.

Уручујући овогодишњем лауреату књижевних сусрета Љубивоју Ршумовићу повељу "Књижевни вијенац Козаре", Павић је рекао да су се овом наградом на најљепши начин зближили Козара и Златибор.

Ршумовић је захвалио за указано повјерење и нагласио да ову награду сматра двоструком, те објаснио да је то због имена које носи, Козаре и што је додјељује град у којем често борави.

Досадашњи добитници награде "Књижевни вијенац Козаре" су Стеван Раичковић, Светозар Кољевић, Матија Бећковић и Драган Колунџија.

Централна манифестација овогодишњих Књижевних сусрета на Козари "Пјесничко подне" биће одржана сутра у подне на Мраковици када ће лауреату бити уручена и статуа "Љубијски рудар" и новчани дио овогодишње награде.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске најављено је да ће овом догађају присуствовати помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић-Ћућић.

Тада ће, осим лауреата, стихове говорити и Матија Бећковић, Добрица Ерић, Мошо Одаловић, Зоран Костић, Јованка Стојчиновић Николић, Милица Бакрач, Перо Солар, Боро Капетановић, Мирјана Булатовић и Андреј Базилевски.

У Музеју Козаре сутра ће бити отворена изложба радова са 10. Ликовне колоније "Сретен Стојановић", а потом ће бити одржано и Вече лауреата.

У музичком дијелу програма Књижевних сусрета на Козари учествују Бора Дугић, Елена Станисављевић, Изворна група "Кнешпоље", Етно група "Перла" и хор Српско православно црквено пјевачко друштво "Вила".

Манифестација ће бити затворена у недјељу у Галерији ж96 гдје ће бити организован наступ писаца завичајног круга, драмских и музичких умјетника.

Домаћин и организатор манифестације "Књижевни сусрети на Козари" је град Приједор, саорганизатори Министарство просвјете и културе Републике Српске, те општине Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Козарска Дубица и град Бањалука. Спонзори су компанија "Арцелор Митал", Хотел "Приједор" и Мотел "Лепонт".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана