Отварање "Изложбе кћерке Жељка Митровића" вечерас у Галерији "Вагон"

Илијана Божић
Отварање "Изложбе кћерке Жељка Митровића" вечерас у Галерији "Вагон"

БАЊАЛУКА - "Изложба кћерке Жељка Митровића", која даје повод за самоанализу и дијалог о нашим универзалним искуствима, подстичући нас да се запитамо како проналазимо своје мјесто у овом свијету који се непрестано мијења и који нас често одбацује, биће отворена вечерас од 19 часова у Галерији "Вагон".

Ова интересантна поставка кћерке Жељка Митровића састоји се од апстрактних фотографија и видеа, односно можемо рећи да се састоји из двије цјелине. Једна цјелина се бави могућношћу проналажења мира унутар породице, а друга представља реалност која окружује умјетницу, у туђини. Како је кћерка Жељка Митровића казала "Гласу Српске" једна јој је увијек давала сигурност и љепоту, а у другој је научила да је тражи. Ова занимљива умјетница игра се и темом идентитета тако да своје име и презиме није жељела да открије прије отварања саме поставке.

Призоре које она биљежи на фотографијама и видеима као да је Жељко Митровић намјештао са универзумом, као да их је договорио за своју кћерку.

- Живим живот човјека који корача, једем бурек и папир је масан, тражим паркинг, пијем кафу… а онда на столу, у чаши воде видим да нешто блиста као да није са овог свијета. Такве призоре биљежим телефоном, желећи да бар мало продужим тренутак који је био тако магичан - објаснила нам је кћерка Жељка Митровића.

Она заправо кроз апстрактне форме и неочекиване перспективе отвара простор за различите интерпретације. Камером мобилног телефона, сама и на путу, биљежи поетичне кадрове живљења. На фотографијама које ће бити постављене у Галерији "Вагон" публика ће имати прилику управо то да види.

Ова умјетница двије године је спонтано снимала чланове своје породице па је тако и настао видео "Жељко Митровић продакшн феат. С.С.М."

- На Балкану су људи склони воајеризму, воле да завире у туђе животе, породице и проблеме. Свјестан тога, медијски магнат Жељко Д. Митровић, је прилагодио програм своје Пинк телевизије најнижим поривима свога народа и тако је окитио титулом једне од најгледанијих у региону. Овим радом обједињујем спонтано снимљене видео-записе из породице Жељка Н. Митровића, свог оца - испричала је умјетница.

Поред овог на изложби ће бити представљен и видео-рад "(Не)припадање" који је настао док је умјетница боравила у Америци.

- Свакодневно радећи разне послове у Америци, који су ме физички и психички исцрпљивали и живећи у неугледном смјештају са шесторо људи у непрекидном хаосу и буци, дочекала сам 4. јули - Дан независности. Поносни Американци парадирали су градом и узнемиравали ме сиренама својих возила. Те вечери сам са колегиницама са посла, које су дошле из Вијетнама и Колумбије сједјела на једном брду, гледала њихов гламурозни ватромет и размишљала о бомбардовању 1999. Заједно смо не припадале. Камера мог телефона је то забиљежила - објаснила је умјетница овај дио поставке.

Публика ће имати прилику да погледа ове видео-радове и фотографије као што су "Пила сам лимунаду и догодило се ово" или "Сједјела сам у Вимблдону и пила кафу, уз њу сам добила чашу воде и зраке сунца", те да промисли и запита се о многим важним питањима.

Простор

Галерија "Вагон" примјер је стручне сарадње регионалних удружења савремене умјетности, галерија, музеја, слободних умјетника и интелектуалаца. Ову галерију покренула је концептуална умјетница Исидора Бранковић током прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана