Оперска револуција у Бањалуци

Александра Маџар
Оперска револуција у Бањалуци

Бањалука - Ако се некада сумњало да Бањалука има публику која воли оперу, први концерт Удружења пјевача оперске музике "Фигаро" отклонио је све сумње, јер је концертна двора Банског двора Културног центра била испуњена до посљедњег мјеста, а било је и оних који су стојећи слушали талентоване умјетнике.

Пажљиво биран репертоар уоквирен у цјелину "У сусрет опери", у сриједу увече, судећи по коментарима публике, био је права оперска револуција у Бањалуци, јер се није могло процијенити ко више ужива, публика или оперски пјевачи.

Савршени гласови који су оживљавали најпознатије композиције Пучинија, Моцарта, Офенбаха, одвели су публику у посебан свијет музике.

Аплаузи, овације и одушевљење одзвањали су у сали, а своју усхићеност нису могли сакрити ни чланови Удружења.

- Концерт је испунио сва наша очекивања. Публика нас је подржала, што је и најважније. То је велики подстрек. Људи су ово заиста доживели као револуцију у соло певању. Надамо се да ће нас и даље подржавати, а ми ћемо се потрудити да дамо све од себе - рекла је сопран Миљана Брезичанин.

Посебну драж концерту дао је моменат у којем су сопрани Ивана Живановић и Албина Смајловић, изводећи дует цвијећа из опере "Лакме" Л. Делиба, дамама у публици, поред нота, поклањале и цвијеће.

- Било је предивно. Толико позитивне енергије, толико подршке, још увијек сам у неком пријатном стању збуњености - рекла је Смајловићева.

Предсједник Удружења, баритон Александар Драгојевић, такође није крио понос јер је, како каже, све било баш онако како су планирали.

- Лијепо је видјети толико људи у сали. То нам је још један доказ да је оснивање Удружења било права ствар. У плану нам је да овај концерт изведемо и у осталим градовима Републике Српске, али и да се посветимо осмишљавању нових пројеката - рекао је Драгојевић.

Да Бањалука има публику која његује љубав према опери, потврдио је и тенор Владо Данић.

- Ово је коначно један крајњи одговор на често питање: "Да ли има публике за оперу?" Сада је више него очигледно. Људи некада гледају ствари који не воле толико, јер им се само то нуди. А што је разноврснији репертоар, музичког и културног живота, то ће публика бити више пријемчива, како концертима, тако и представама, изложбама - сматра Данић.

Умјетници су за крај припремили и мали сценски наступ савршено усклађен са пјевањем арија Фигарове женидбе из "Севиљског берберина".

Да би концерт био успјешно одржан помогли су "Аура" осигурање", Радио-телевизија Републике Српске и Винарија "Соча", као Академија умјетности Универзитета у Бањалуци, Музичка школа "Опус кон музика" и Светосавска омладинска заједница Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана