Новине у служби књижевности

Мирна Пијетловић
Новине у служби књижевности

Бањалука - Кратка прича бањалучког књижевника Берислава Благојевића "Ходач по води" нашла се у недавно објављеној тематској антологији "Четвртасто место" издавачке куће "Архипелаг" из Београда, коју је приредио књижевник Срђан В. Тешин.

На његова питања зашто читамо новине, како читамо новине, шта добијамо, а шта губимо читањем новина одговорила су тридесет и три позната писца са простора бивше Југославије.

Тако се и Благојевићева прича нашла раме уз раме са књижевним рецима Давида Албахарија, Милете Продановића, Јовице Аћина, Јурице Павичића, Даше Дрндић, Александра Прокопјева, Веселина Марковића, Ненада Величковића, Јелене Росић, Мухарема Баздуља, Иване Симић-Бодрожић и многих других угледних књижевних имена.

Приче су премијерно објављиване у "Кикиндским новинама" од јула 2013. године па до фебруара ове године, а сви љубитељи писане ријечи ову антологију моћи ће купити на предстојећем 59. међународном београдском сајму књига.

Како је истакао бањалучки књижевник Берислав Благојевић, добио је позив од Тешина да се са једном својом кратком, тематски одређеном причом прикључи антологији, што је, како истиче, за њега велика част.

- Бити дио те цијеле плејаде врхунских аутора је заиста једна потврда квалитета онога што ја пишем. Пропозиције су биле врло једноставне - написати кратку причу са темом која се бави новинама, односно, шта новине значе књижевницима, да ли уживамо док их читамо и на који начин их уопште читамо - прича Благојевић.

Како је истакао, његова кратка прича "Ходач по води" је у оригиналу илустрована пригодним цртежом, који дочарава написане ретке и поруку самог дјела.

- Моја прича се бавим новинаром који одлази у Абхазију да чудотворца пита само једно питање. То је мало чудно и невјероватно, зато што су бројни новинари прије њега писали о том чудотворцу. Тај човјек, чудотворац, наводно може да хода по води и испуњава свима који дођу код њега сваку жељу и сви га увијек питају нешто у вези са собом. Управо зато новинар је одлучио да му постави само једно питање, а то је шта би он пожелио за себе. Чудотворац му је одговорио да би желио да се окупа у мору које види и по којем хода сваки дан - открива детаље приче Благојевић.

Он закључује да му је драго што је имао прилику, као и други аутори заступљени у антологији, да да мишљење о једној широкој и важној теми као што је читање новина и њен утицај на широки круг читалаца.

Значај

- Новине, прије свега, имају функцију да информишу, између осталог, шта се дешава у свијету културе. Међутим, сматрам да је то недовољно, јер су ријетке новине које имају више страница посвећених књижевности и књижевној критици, што је веома значајно у приближавању нових трендова у књижевности и у умјетности уопште обичним читаоцима. Ријетки су они који читају тематизоване књижевне часописе па су управо новине те коју имају моћ да популаризују књижевност - рекао је Берислав Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана