Нови романи у Ноћи књига

Александра Маџар
Нови романи у Ноћи књига

Бањалука - Ноћ књиге биће први пут одржана вечерас у Републици Српској. Поштоваоци писане ријечи имаће прилику да уживају у богатом програму који је припремио Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева.

Манифестација, у којој владају поезија и проза, дио је обиљежавања Свјетског дана књиге, који се широм свијета прославља од 1995. године. Снага и љепота књижевне мисли обухватиће пет градова у РС. Књижевници ће се у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини, Требињу и Добоју дружити са читаоцима.

- Књижаре Завода отвориће своја врата у 22 часа. Посебну драж овом јединственом догађају даје чињеница да ће у Ноћи књиге бити промовисано пет најбољих романа из Српске. Ријеч је о дјелима која су била у избору за награду "Златна сова" - најавио је портпарол Завода Дејан Керлета.

Подсјетио је да је ријеч о романима "Брод који није пловна лађа" Тихомира Левајца, "Свечана пропаст вјечности" Миленка Стојичића, "Самац" Михајла Орловића и "Дан без ноћи и ноћ без дана" Рада Димитријевића, који ће бити представљени у Бањалуци у књижари Завода за уџбенике и наставна средстава.

- Пети роман "Збуњеност... или бајка о ничему посебном" Сергеја Мандића промовисаћемо у Требињу - додао је Керлета.

У Бијељини ће читаоци моћи да се друже са књижевником Радом Радовићем и уживају у његовом дјелу "Пој славуја", које ће ускоро доживјети треће издање.

- Нова збирка поезије Јованке Стојичиновић-Николић, "Тринаести степеник", наћи ће се пред читаоцима у Добоју - казао је Керлета.

За дружење уз стихове и лијепу ријеч у Источном Сарајеву задужени су пјесници Горан Врачар и Бранислав Илић.

- Истовремено, у 22 часа на Радију Републике Српске почеће са емитовањем емисија "Ноћ књиге на радију". Укључивања ће ићи уживо из свих ових градова, док ће се у књижарама слушати овај програм - нагласио је Керлета.

Библиотека

Програм поводом Свјетског дана књиге биће организован у суботу у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Посјетиоци ће имати прилику да од девет до 14 часова у библиотеци погледају изложбу "Ретро-етно". Бесплатан упис у градске јединице библиотеке Центар, Старчевица и Дјечије одјељење "Борик" предвиђен је од 10 до 13 часова. Трећи дио програма "Књига и град" биће одржан од 11 до 12 часова у холу библиотеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана