Нови комад на сцени Бањалучког студентског позоришта: Живот иза решетака неизбјежан на погрешном путу

Александра Глишић
Нови комад на сцени Бањалучког студентског позоришта: Живот иза решетака неизбјежан на погрешном путу

Бањалука - Прича смјештена иза затворских решетака коју према текстовима славног писца Мирка Ковача режира Александар Пејаковић отвориће важна питања на сцени Студентског позоришта.

Премијера комада "Тетовирани Исус" заказана је за 7. мај на Подрум сцени, а Пејаковић који је умјетнички директор овог позоришта истиче да је ово велики повратак једном од најзначајнијих књижевника на простору бивше Југославије.

- Ми смо у овој представи сублимирали сва позната дјела Мирка Ковача у назив који је извучен из комада "Исус на кожи". Радња нема никакве везе са односом према Исусу Христу већ главни лик има надимак Исус - каже Пејаковић.

Открива да се прича одвија у затвору и није ријеч о друштвено ангажованој представи већ о персонификацији живота иза решетака.

- Наш јунак је осуђен да умре јер је одлучио да иде неким другим путем који није био зацртан. Ово је и поучна представа за све оне који намјеравају да крену погрешним путем - прича Пејаковић.

Иначе, прича се дешава пред распад Југославије, па се друштвене околности преносе и на људе у затвору.

- Највећи изазов је што смо остварили сарадњу са професионалцима, члановима Студентског позоришта и онима који први пут у четвртој и петој деценији живота стају на позоришне даске - сматра редитељ и подсјећа да су у глумачкој екипи два глумца из Народног позоришта Републике Српске - Зоран Станишић и Драгослав Медојевић.

Први пут на сцени појавиће се и представници Удружења грађана "Нова варош": Синиша Антић, Дејан Јаворац, Марио Кнежевић и Борис Јеличић, који је бивши шампион свијета у карату и најбољи спортиста Републике Српске из 2001. године у избору "Гласа Српске".

Њихов колега академски сликар Бојан Милетић задужен је за дизајн представе и плаката.

- Главни јунак се грешком нашао у бањалучком затвору на Туњицама пред почетак рата у Југославији, а он је заправо бивши џепарош - најавио је Пејаковић.

"Тетовирани Исус" биће 88. премијера у историји овог позоришта, а друга у 41. сезони која због рођендана носи назив "Четрдесет".

Писац

Мирко Ковач је аутор романа "Губилиште", "Моја сестра Елида", "Малвина", "Ругање с душом", "Врата од утробе", "Увод у други живот", "Кристалне решетке", "Град у зрцалу". Објавио је више збирки приповједака, књигу филмских сценарија, међу којима је и сценарио за култни филм "Окупација у 26 слика"

Добитник је многих значајних књижевних признања међу којима су "НИН-ова награда" и "Андрићева награда". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана