Николина Јелисавац: Заводљиве награде ме нису заносиле

Александра Маџар
Николина Јелисавац: Заводљиве награде ме нису заносиле

Бањалука - На сцени увијек сија посебним глумачким сјајем, а сваким својим покретом доказује колика је њена љубав према позоришту. Са очима којима публика вјерује, одмјерена, лијепа, спонтана и помало "чудна" као и сви прави умјетници, глумица Народног позоришта Николина Јелисавац уводи вас у свијет у којем је театар израз за искрену емоцију.

Они који редовно сједе у тами позоришне сале не крију симпатије према њој, као ни аутор ових редова, а слично мишљење дијеле и позоришни стручњаци који таленат ове младе глумице награђују признањима. Тако је било и на недавно одржаном Међународном фестивалу глумаца у Никшићу, гдје је за улогу Гордане у представи "Кривица" проглашена најбољом глумицом.

- Свако признање значи и даје вам стимуланс за даљи рад. Треба их само прихватити на прави начин и са мјером. Награде су долазиле у различитим фазама мог глумачког развоја и сазријевања, тако да се мој однос према њима мијењао, мање или више. Оно што је увијек била константа јесте да ме нису заносиле и одвлачиле од суштине, јер оне често знају бити заводљиве. Никада ми нису биле мотив или циљ, можда су зато и ту - испричала  је Јелисавчева.

Комад "Кривица" по тексту Небојше Ромчевића режирао је Никола Пејаковић. У овој животној драми Николина и Љубиша Савановић, који је такође проглашен за најбољег глумца на поменутом фестивалу, на сцени оживљавају тешку животу причу, послије које остаје безброј питања и гласна тишина у публици.

- Улога Гордане је сама по себи била изазов, а и начин на који се игра оваква врста комада. На првим читаћим пробама Гордана је дјеловала толико обично, али се кроз рад испоставило да је све само не то. Она је једна од комплекснијих и мени дражих улога које сам радила. Били смо инфицирани материјалом и уживали на сцени. У том процесу сам уложила велики труд и као глумица направила један важан корак напријед - нагласила је она.

Много је представа у којима јој је Савановић партнер на сцени, а таква је и хит комедија, такође у Пејаковићевој режији, "Цело тело ту ме боли", за коју се увијек тражи карта више у Градском позоришту "Јазавац". Када је ријеч о сарадњи са Савановићем, каже да за њихово добро функционисање на позорници нема посебне тајне.

- Посвећен и несебичан рад је основа, али мислим да је оно што нас чини добрим тандемом повјерење које смо до сада изградили. Сигурно нисмо глумци истог сензибилитета, али добро функционишемо заједно. Када радите на сцени као једно, када дишете као једно, то су непроцјењиви моменти. Без партнера нисте потпуни на сцени и мислим да се обоје трудимо да играмо једно за друго - истакла је Јелисавчева.

У овој комедији тумачи лик спонзоруше Станимирке и реплике које изговарају на сцени у публици изазивају неконтролисан смијех. Да савладају смијех на сцени, борили су се и глумци, а Николина каже да им није било лако.

- Смијех нас је пратио кроз добар дио рада. Временом, како освајате лик и његову психологију, тежиште пребацујете на неко друго мјесто и смијех полако престаје на сцени. Тада знам да се приближавамо до тачке када је вријеме да он пређе у публику. Први сусрет са гледаоцима је био урнебесан. Потребна је огромна концентрација да се игра оваква представа. Некад је просто неодољиво. Обожавам комедију, волим смијех - рекла је Јелисавчева.

Рад са дјецом

Своје знање и искуство нешто дуже од годину преноси на најмлађе полазнике Студија "Јазавац" и, како је рекла, јако је срећна због тога.

- Осим што их на неки начин упознајемо са овом врстом умјетности, ми образујемо будућу позоришну публику. Нисам знала у којој мјери тај рад може бити инспиративан, покретачки, друштвено користан, племенит и забаван. Кроз рад с њима сазнајем много тога о њима, о себи, животу, позоришту, игри, односима и сазријевању. Они су моји учитељи, у томе је највећа драж - нагласила је Николина Јелисавац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана