Неда Шегрт о ауторској представи Испод маске: Без истине нема позоришта

Александра Маџар
Неда Шегрт о ауторској представи Испод маске: Без истине нема позоришта

Бањалука - Младе глумачке снаге које својим талентом позоришној публици обећавају много - Наташа Перић, Данило Керкез, Бојан Колопић и Неда Шегрт у нову годину улазе са новом представом која је њихов ауторски пројекат.

Пробе су у пуном јеку, а публика ће ускоро имати прилику да комад "Испод маски" у режији Белинде Божичковић гледа на сцени Градског позоришта "Јазавац".

Глумица Неда Шегрт за наш лист испричала је понешто о представи, начину рада и ономе што их је навело да почну са радом на ауторском пројекту.

- Већ извесно време имамо пробе, јер је процес рада на представи врло сложен. У центру пажње комада је четворо младих људи, глумаца. Прича прати период њиховог студирања, затим период након завршеног факултета и све што се младим људима данас дешава у потрази за индивидуалним остварењем - казала је Неда.

Кроз низ комичних, а опет озбиљних ситуација, покушаће, како каже, да поставе конкретна питања о егзистенцији, компромисима и препрекама које животне околности намећу.

- Водимо се пре свега личним искуствима, као и искуствима људи које познајемо, све с циљем да представа буде аутентична, али и искрена. Без истине нема позоришта. Публика врло брзо препозна лаж - истакла је млада глумица.

Сцене и реплике припремају тако што међусобно много разговарају, а причање личних прича на сцени, додаје Неда, велики је изазов, али и одговорност.

- Нико од нас није радио ништа слично до сада. Обично имаш текст, улогу и редитеља који све то упакује. Ми од свега тога имамо Белинду Божичковић, која нас води и у коју имамо бескрајно поверење. Текст и улоге које играмо сви заједно  креирамо. Пуно се преиспитујемо на пробама, знамо шта желимо да кажемо, али тражимо најбољи начин. Идеја за овакву врсту представе постоји већ неколико година, али смо тек сада довољно зрели и имамо довољно искуства да је и реализујемо - сматра Неда.

Актуелност

- Нашој позоришној сцени недостаје пре свега актуелности. Недостаје да се говори и указује на проблеме који су данас актуелни, који су део нас. Позориште треба да буде врста бунта, једино као такво може да живи и опстаје. Потенцијал данашњих младих глумаца у Бањалуци је велики, али, нажалост, често бива угашен због немогућности да се искаже. Ми смо прилику добили захваљујући екипи из "Јазаваца" које нам је указало велико поверење - казала је Неда Шегрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана