Наступ Јоване Раљић у Агрији награда за труд

Александра Маџар
Наступ Јоване Раљић у Агрији награда за труд

Бањалука - Млада и талентована виолинисткиња из Бањалуке Јована Раљић своје умијеће показаће од 28. марта до 3. априла на великом Интернационални фестивалу "Евмелиа" у градићу Агрија у Грчкој.

Раљићева није могла сакрити понос и част што су је организатори позвали да буде дио ове класичне манифестације, па је за "Глас Српске" потврдила да се увелико спрема, како би оставила што бољи утисак, јер за неколико дана путује.

- Организаторе тог фестивала упознала сам приликом једног гостовања са Бањалучком филхармонијом. Они су наставили да прате мој рад, па су ме прије два-три мјесеца позвали да будем гост, односно учесник овог фестивала - испричала је Раљићева.

Објаснила је да су фестивали умјетницима одличне референце у каријери.

- У свијету класичне музике фестивали овог типа су баш оно што треба да се умјетницима дешава у животу. У Грчкој ће бити одржана два концерта, а посебно ме радује што ћемо на једном од њих свирати у присуству композитора чија дјела изводимо - каже млада умјетница.

Публика ће, како је рекла, имати прилику да ужива у композицијама Моцарта, Бетовена, али и савременијих композитора, као што је Мартинуа, које ће изводити музичари из Холандије, Јапана, Италије, Америке, Македоније, Словеније...

- Вјежбам, спремам се интензивно, узбуђена сам што ми се то дешава - додаје Раљићева.

Још једна лијепа вијест обрадовала је лијепу виолинисткињу ове године.

- Позвали су ме из "Џонас фондације" да одржим два солистичка концерта у Швајцарској у јуну ове године. Та фондација ми је помогла да одем у Мађарску на мастерклас и након тога освојила сам награду у Мађарској. Прошле године сам тамо у знак захвалности одржала рецитал са оркестром, а они су одлучили да ме и даље подржавају - прича Раљићева.

Бањалука

Раљићева, која је школовање наставила у Грацу, сматра да у Бањалуци нема довољно публике за класичну музику. На концертима у другим земљама подршка људи је велика, цијене карата су високе, а људи су навикли да плаћају. Када би се и код нас чешће куповале улазнице, можда би се на неки начин помогао буџет за културу и онда би се могла развити наша филхармонија, да што више музичара буде у њој. Могао би се развити нови одсјек на академији, попут дувача који су потребни. Све би то повукло један ланац који би помогао да се развијамо - сматра Раљићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана